Published On: Mon, May 6th, 2013

Stranci ne da ne ulažu, nego povlače svoj kapital iz BiH

Strani ulagači sve manje dolaze, a sve više bježe iz Bosne i Hercegovine. Prema službenim podacima, strana ulaganja u 2012. godini u BiH iznosila su 430 milijuna eura, što je nešto više u odnosu na 2011. godinu, ali je daleko od 2007. godine kada su stranci u BiH uložili trostruko više novca.
Nesiguran oporavak gospodarstva, visoki proračunski deficit i kriza u eurozoni, značajno su utjecali na slab oporavak i smanjenje ulaganja.

Od događaja koji su imali i koji će imati utjecaja na strana izravna ulaganja, treba spomenuti da su rejting agencije, najviše zbog političkih previranja, smanjile kreditni rejting našoj zemlji bez izgleda da će se on u skorije vrijeme poboljšati. Razina stranih izravnih ulaganja ekstremno je niska, što je više nego zabrinjavajuća, i sigurno je kako će utjecati na makroekonomsku stabilnost u razdoblju pred nama. Od njih ovisi i platna bilanca, bruto domaći proizvod, zaposlenost i razvoj zemlje. Očito je da strane kompanije ne žele ulagati u neuređenu zemlju kakva je BiH, a negativni ekonomski pokazatelji nastavit će se i u predstojećem razdoblju. Očekuje se i zahladnjenje kreditnih plasmana banaka, posebice ako se ne popravi kreditni rejting BiH, koji je samo na korak do najgore ocjene koju u Europi ima samo prezadužena Grčka. – Stranim investitorima potrebno je osigurati brz i jednostavan postupak registracije gospodarskih društava, omogućiti određene subvencije za zapošljavanje, alternativno rješavanje sporova, ažurne zemljišne knjige i katastarske operatere, tvrdi zamjenik ministra pravosuđa BiH Srđan Radulj.
Reforma sektora pravde
Na konferenciji ‘Strani investitori i sektor pravde – stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz otklanjanje prepreka u sektoru pravde’, Radulj je rekao da je strategijom za reformu sektora pravde 2014. – 2018. godine, koja je u pripremi, predviđeno definiranje i provedba mjera koje će doprinijeti stvaranju povoljnijeg okruženja za održiv ekonomski razvoj u BiH. Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Jelica Grujić rekla je da je, prema podacima Svjetske banke, u BiH potrebno 37 dana za osnivanje kompanije ili 11 koraka koji se moraju učiniti za njeno otvaranje, dok su uvjeti u zemljama okruženja znatno povoljniji.
Govoreći o aktima u svezi s osnivanjem poduzeća u BiH, Grujićeva je rekla da je Makedonija tu proceduru svela na ‘dva koraka i dva dana’, te da u BiH postoji niz zakonskih i podzakonskih akata koji su međusobno neusuglašeni i za koje postoji mogućnost različitog tumačenja. Otpravnik poslova američkog Veleposlanstva u BiH Nikolas Hill rekao je da puno toga treba mijenjati u BiH, te da ništa nije važnije od toga da se poboljša ekonomska situacija i da se otvaraju nova radna mjesta.
Vecernji.ba