Published On: Mon, May 6th, 2013

Hrvatima neprihvatljivi zakoni koje predlaže neustavna Vlada

Jedino još uvijek funkcionalno tijelo vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini, entitetski Parlament, trebao bi zasjedati 7. i 8. svibnja. Tako je barem najavljeno iz čelništva Zastupničkog doma, koje je planiralo da se nakon završetka nastavka 19. održi i 20. redovita sjednica ovog doma.

Predviđen je vrlo opsežan dnevni red s više od 20 točaka, uključujući desetak zakonskih prijedloga pa bi se neupućenom promatraču moglo učiniti da federalna vlast sasvim normalno funkcionira. Na žalost, situacija je daleko od normalne, jer predsjednik entiteta je u pritvoru, a zakonski prijedlozi uglavnom dolaze od Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje i koja ne uživa potporu parlamentarne većine. Iako je bilo najava da ni Parlament neće zasjedati dok se ne riješi pitanje rekonstrukcije vlasti, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Jasenko Selimović kaže da je sjednica ipak zakazana kako bi se odgovorilo ustavnoj obvezi koja nalaže da se razmotre svi zakoni koje je Vlada, kao ovlašteni predlagač, uputila Parlamentu, kao i zakone koje su predložili pojedini zastupnici i izaslanici. Dinamika rada je u ovom trenutku nepredvidiva. Sudbina tih zakona je neizvjesna i mi ćemo se kao klub o svakom od tih zakona pojedinačno odrediti. Ponašanje drugih političkih subjekata ne mogu predviđati. Mi smo i u dosadašnjem razdoblju, koliko postoji ova parlamentarna većina, održavali sastanke šefova klubova i dogovarali djelovanje. To će biti praksa i na svim budućim zasjedanjima. Ni do sada oko svih zakona nismo imali iste stavove, ali smo se oko većine njih ipak usuglasili. Vjerujem da će tako biti i ubuduće – kaže Selimović.
On smatra da Parlament mora raditi i ispunjavati svoju ustavnu ulogu i obvezu.
– U situaciji kada imamo izglasano nepovjerenje Vladi, nepoštivanje parlamentarne većine, blokiranje rada Ustavnog suda, Parlament će morati preuzeti i neke druge ovlasti kako bi Federacija koliko-toliko normalno funkcionirala – ističe Selimović. S druge strane, u hrvatskom bloku se tek planiraju odrediti prema budućem radu Parlamenta, ali i zakona u čijoj izradi dva HDZ-a uopće nisu sudjelovala.
Parlamentarna većina
– Kada je u pitanju “četvorka“, ja nisam sigurna da je ona ikada i postojala. Evo vidite što se dogodilo sa Zakonom o povoljnijem prijevremenom umirovljenju branitelja.
Mislim da odnose unutar onoga što se danas naziva parlamentarna većina u Federaciji treba definirati neke stvari – kaže predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a 1990. – Slavica Josipović.
Vecernji.ba