Published On: Čet, sij 24th, 2013

Stopa neplaniranih trudnoća među ženama u vojsci je velika i u porastu

biggerStopa neplaniranih trudnoća među ženama u vojsci je velika, a prema novoj studiji Ministarstva obrane, anketni podaci pokazuju da je u porastu.
Autor studije Daniel Grossman sa Sveučilišta California, ističe kako broj neželjenih trudnoća od 2005. godine porastao “to je zabrinjavajuće, s obzirom na činjenicu da ova populacija ima dobru medicinsku skrb”
Grossman i njegov tim napravili su ankete na više od 7.000 žena, u dobi od 18 do 44 godine, koje su odgovarale na pitanja o trudnoći, sveukupno 10,5 posto žena je izjavilo kako su imale neplaniranu trudnoću u protekloj godini, što je za 9,7% više nego 2005. godine.
Broj neplaniranih trudnoća kod žena u vojsci je za 50% veći nego u općoj populaciji, istraživanje je pokazalo kako su mlađe, manje educirane i udane žene imale najviše stope neželjenih trudnoća.
Studija također pokazuje, kako postoje mnogi faktori neželjenih trudnoća, jedan od njih je stupanj dužnosti,  kontracepcija… Istraživanje od prije dvije godine pokazuje kako postoje značajne prepreke u pristupu kontracepciji, žene se zbog zakona o spolnim odnosima u vojsci možda boje i tražiti kontracepciju, kako ne bi prekršile pravila.
“Mnoge žene dolaze u vojsku jako malde, za mnoge je to prvi put daleko od kuće, gdje djevojke dolaze i razna iskušenja, jer prvi put su neovisne i samostalne. Često je prekomjerno uzimanje alkohola i zabavljanje, pa se unatoč pravilima kontrola može izgubiti” ističu iz Grossmanovog tima.
Prema procjeni Pew Researcha broj žena koje se prijavljuju na dužnost, od ranih 1970ih do 2010, se utrostručio, s rastom od 42.000 na 167.000
Bljesak.info