Platformaši očajnički produžuju ostanak u vladi

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine još se neće izjašnjavati o predloženom opozivu Federalne vlade jer ona na današnjoj sjednici u Mostaru nije unijela u dnevni red inicijativu, poteklu iz Parlamenta, o izglasavanju nepovjerenja njenom sadašnjem sazivu.
Rok do kojeg Vlada treba da dostavi svoje mišljenje u Parlament je 30 dana od podnošenja inicijative, a predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić ističe u izjavi za Agenciju Fena da je u ovom slučaju to do 11. veljače.
Iz Predstavničkog doma ovih je dana najavljivana mogućnost izvanrednog zasjedanja idućeg tjedna. Kao mogući termin spominjan je i ponedjeljak, ali pod uvjetom da se do tada izjasni Vlada, čiji stav, inače, ne utiče, nego ona, proceduralno, treba dostaviti mišljenje prije glasanja Parlamenta.
“I da ona to ne učini u roku do 30 dana, Parlament može glasati, ali treba sačekati da prođe rok” pojašnjava Škaljić proceduru.
Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Vlade potpisalo je 56 od 98 poslanika Predstavničkog doma i 35 od 58 delegata Doma naroda.
Pokrenule su je stranke aktuelne parlamentarne većine – Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.
Potpisnici traže da budući Vladin stranački sastav bude sukladan sastavu navedene “četvorke”, odnosno sadašnje parlamentarne većine.
Nova većina na parlamentarnoj razini u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.
U sadašnjem sazivu Federalne vlade, pak, još su ministri iz tzv. “platformaške” koalicije, koju su, osim tih dviju stranaka, činile i Narodna stranka “Radom za boljitak” te Hrvatska stranka prava.
Podsjećamo, jučer je Hrvatska stranka prava izdala priopćenje u kome predlaže da svih 7 stranaka, “stare” i “nove” većine uđe u koalicijsku vladu.
(Dnevnik.ba)

more recommended stories