Onesta: Nismo se mogli nositi s njima; L'Equipe: Kraj zlatne generacije

“Nismo se mogli nositi s momčadi koja je od prve do posljednje minute prštala od energije i želje”,izjavio je strateg francuskih rukometaša Claude Onesta, koji je sinoć morao stisnuti Golužinu ruku. “Trud i poštenje se kad-tad isplate”, ponosno je ustvrdio naš izbornik, a Domagoj Duvnjak, krvnik Francuza s čak 9 pogodaka na kontu, skromno je dodao da je “rukomet kolektivna igra” i da su “svi dečki bili fenomenalni”. Nikola Karabatić, pak, morao se nakon utakmice suočiti s nebrojenim provokacijama na svom Facebook profilu, poput onog popularnog pitanja “je li što stavio na Hrvatsku”.
Francuski rukometaši bili su razočarani nakon velikog poraza od Hrvatske u četvrtfinalu SP-a, no branitelji naslova dostojno su se oprostili od svoje krune. Izgubili su od bolje momčadi, znaju to i sami.
 
Hrvatska je bila puno bolja od nas večeras. Ništa više osim toga ne treba dodati, to sve govori – rekao je nakon utakmice Luc Abalo.
Francusko desno krilo, uostalom kao i cijela momčad, doista je velik i u porazu. Svjestan je i da ih ždrijeb nije pomilovao.
– Znali smo da će četvrtfinale biti strašno teško za nas bez obzira tko nam došao. Mogli smo dobiti domaćina Španjolsku ili Hrvatsku, koja je jedan od favorita. Nismo imali sreće, no to nikako nije isprika jer jednostavno nismo igrali dobro – zaključio je Abalo.
Slično kao i njegov igrač, razmišlja i izbornik.
– Već nakon početnih nekoliko minuta smo pali i dali Hrvatskoj krila. Ta njihova energija pretvorila se u euforiju i mi se nismo mogli nositi s momčadi koja je od prve do posljednje minute prštala od energije i želje – rekao je Claude Onesta.
Nadao se da će mu i ovaj put proći prokušani recept s Hrvatskom.
– Mislio sam da će slomiti nakon što smo im se približili na jedan razlike. No nisu, nedostajao nam je taj zadnji udarac. Previše je igrača podbacilo ovaj put da bi svladali ovakvu Hrvatsku – svjestan je lošije forme izbornik.
Loše je krenulo po Hrvatsku. No isključenje Drage Vukovića u 47 sekundi utakmice kao da je dalo dodatnu snagu Hrvatskoj. Vodili smo cijelo prvo poluvrijeme, a upravo to je poremetilo Onestine planove.
– Zamisao je bila da cijelo prvo poluvrijeme budemo u vodstvu, iskoristimo njihovo neiskustvo i obeshrabrimo ih. Ovako su dobili samopouzdanje i bili su nezadrživi – uaključio je Onesta.

Francuski mediji nakon slavlja Hrvatske: Ovo je kraj jedne ere

Hrvatska je u spektakularnoj utakmici pobijedila Francusku. Ovaj poraz vjerojatno znači kraj zlatne generacije, piše francuski L’Equipe.

Ne mogu se načuditi francuski novinari kako je njihova reprezentacija igrala tako lošu obranu protiv Hrvatske.
Le Monde također piše o kraju zlatne generacije koju je umirovila Hrvatska. U tekstu dodaju kako je mlada reprezentacija koju vodi Slavko Goluža konačno uspjela stati na kraj “pijetlovima”.

“Iznenadili su nas batinama”

Le Monde u svom tekstu u osvrtu na utakmicu piše kako je Hrvatska iznenadila Francusku agresijom. Podsjećaju na start Drage Vukovića iz 47. sekunde utakmice za što je dobio izravni crveni karton. Upravo je ta agresija, kako piše Le Monde, kriva za nešto sporiji ulazak Francuske u utakmicu.
U kraju teksta Francuzi pišu kako su hrvatski igrači osjetili krv i dovršili posao dok su se u to vrijeme francuski igrači bavili odlukama sudaca koje su išle u korist Hrvatima.