Published On: Wed, Mar 27th, 2019

GORAŽDANSKA PRIČA: Kako ostati dobar komšija Hrvatu, kojeg tamo više i nema? Lijepo. Izabrat ćeš im čak dva predstavnika u Domove naroda…

Hrvata u Goraždu nominalno živi 24 prema popisu 2013. Goražde je kanton u FBIH. Od tih 24 uzmimo da 1/3 ne glasuje. Dakle Hrvata s pravom glasa u Goraždu živi negdje oko 16. Uzmimo da je postotak Hrvata u Goraždu koji su izišli na izbore nešto veći nego u ostatku FBIH te da ih je izišlo 60%. Znači 10 Hrvata Goražda izišlo je na izbore. I glasali su.

Pretpostaviti da su svi glasali za jednu stranku je glupo. No recimo da jesu. Iako nisu.

Ovo su rezultati izbora u Kantonu Goražde:

 • SDA (NIJAZ MUSIĆ, ŽUGA MIRSAD, OBUĆA AIDA, RAMIZ RIDŽAL, ADIS AGOVIĆ)
 • LS BIH (DALIBORKA MILOVIĆ, MUJAGIĆ RASIM, NUDŽEIM DŽIHANIĆ, VELIMIR TANOVIĆ)
 • NBL (MUHAMED RAMOVIĆ, SINAN LIGATA, ŠEFIK BUKALO)
 • ZA BIH (DAMIR ŽUGA, SENAD ČELJO)
 • SBB (KULOVIĆ DENIS, KANLIĆ MURADIF)
 • SDP (IMAMOVIĆ ERNEST, EMIR FRAŠTO)
 • DF (SIRBUBALO AIDA, VELIĆ EDITA)
 • GORAŽDANSKA PRIČA (SEJAD TATARIN, EDIM FEJZIĆ)
 • NEZAVISNI BLOK (JASMIN HAZNADAR )
 • NAŠA STRANKA (IBRAHIM DELIĆ)
 • A-SDA (HAJDAR DRLJO)

Goraždanska priča je jedina stranka koja je u Kanton Goražde kandidirala Hrvata. Edima Fejzića. Pretpostavimo da su svi Hrvati u Goraždu glasali za Edima Fejzića. Svih njih 10. No isto tako je moguće da su svi Hrvati  u Goraždu glasali za Našu stranku. A u Kanton Goražda ušao je Edim Fejzić bošnjačkim glasovima.

Edim Fejzić je iz Kantona Goražde delegiran u Dom naroda FBIH. Potom je Edim Fejzić iz Doma naroda Federacije BIH podržavo Zlatka Miletića (DF) u Dom naroda države.

Posve je normalno da su svi Hrvati u Kantonu Goražde glasali za Našu stranku no i pored tih glasova opet bi u Dom naroda FBIH kao i u Dom naroda države putem glasova Bošnjaka u Goraždu ušli Edim Fejzić i Zlatko Miletić.

Posve je moguće da su svi Hrvati u Kantonu Goražde ostali u kućama na dan izbora. Opet bi u Dom naroda FBIH kao i u Dom naroda države putem glasova Bošnjaka u Goraždu ušli Edim Fejzić i Zlatko Miletić.

Posve je moguće da Hrvata u Goraždu više nema. Neki od njih su lažno izjašnjeni, neki su iselili. Opet bi u Dom naroda FBIH kao i u Dom naroda države putem glasova Bošnjaka u Goraždu ušli Edim Fejzić i Zlatko Miletić.

Najmanji kanton, s najmanje Hrvata, bez obzira koliko Hrvata u njemu bilo, i za kog oni glasovali, u Dom naroda FBIH i Dom naroda države u svakom od mogućih slučajeva uvijek bi izabrao nekog Edima Fejzića i nekog Zlatka Miletića, koji bi bili predstavnici voljeg svega i svakog samo ne Hrvata Goražda.

Netko će reći, pogledajte, Hrvati Goražda su privilegiriani, samo ih je 24 a biraju dva zastupnika u Domovima naroda, jednog u Dom naroda Federacije a drugog u Dom naroda države,

No to nije tako. Hrvati Goražda, ako ih uopće tamo još uvijek ima, dijele, na teritoriju cijele Federacije, sudbinu svojih sunarodnjaka Hrvata širom FBIH.

Oni su, baš kao i ostali Hrvati u FBIH, potpuno ujedinjeni s Hrvatima u FBIH u neravnopravnosti. Njihova neravnopravnost je tek samo drastičnija. Oni žive daleko poniženije od nas. Jer nama u ZHŽ, HBŽ i HNŽ nije moguće da nam Bošnjaci nametnu na sva mjesta baš sve Zlatke Miletiće i Edime Fejziće ako mi iziđemo na izbore.

Sad se sjetimo izjave SDA, Slave Kukića i Željka Komšića: “Čović novim izbornim zakonom želi otpisati Hrvate u Goraždu, to je rasisitički prijedlog Izbornog zakona”

Kako vidimo, zadržavanjem protuustavnog sustava 1-1-1 , rasizam je potpuno otklonjen. Hrvati Goražda su sretni. Oni su danas zastupljeni u Domu naroda FBIH i Države BIH. Malo koji narod u nekom kantonu da je izabrao s 10 glasova, 2 zastupnika u dva doma. Ljepota ovog antirasističkog pristupa, pače građanskog popunjavama Doma Naroda, koji bi trebao crpiti narodni legitimitet a ne građanski jeste u tome da su dragi susjedi Hrvata u Goraždu,  Bošnjaci, umjesto njih odlučili da će prava naroda hrvatskog, Goradža, braniti Edim i Zlatko. Postoji li išta ljepše od tog? Postoji li bolji način suživota nego da komšija ustaje umjesto komšije, odlazi na izbore i za njega glasa, kako se ovaj ne bi budio?

Doista, Slavo Kukić, Željko Komšić i ostale islamističke opcije poput SDA su opcije koje gledaju naprijed. Mi smo tek zatucani fašisti s Poskoka.

A Ustavni sud i njegove odluke. Tko to još šljivi. Ustavni sud je rekao da Dom naroda mora biti reprezent naroda, ne kantona. No jebeš Ustavni sud BIH ako njegove odluke nisu u skladu s najbrojnijim nacionalističkim pokretom u zemlji. Je li tako CIK? I čika OHR?

Poskok.info