Subota, 25 svibnja, 2024

ŠTA SU USULI ZVONKI? “Mi ostajemo u vlasti, ne mogu nas izbaciti”

Must Read

MOSTAR – Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić u intervjuu za Zlatkov list otkriva kako od rekonstrukcije federalne Vlade neće biti ništa te da je i sam SDP postao svjestan činjenice da neće moći doći do izbacivanja HSP-ovih i ‘Boljitkovih’ ministara iz Vlade pa stoga zadnjih dana traži izlaznu strategiju iz ovog procesa. 
Nekoliko je razloga za to, a Jurišić napominje kako SDP-SBB ne mogu doći do dvije trećine glasova u oba doma federalnog Parlamenta nužne za opoziv predsjednika i dopredsjednika Federacije te da SDP zbog toga traži način za izlazak iz priče o rekonstrukciji Vlade i uvlačenju HDZ-ova u vlast. S druge strane, jasno je, tvrdi Jurišić, da će želja dvaju HDZ-ova o ulasku u vlast u Federaciji ostati samo to – želja. Istodobno, iako su se pojavile spekulacije o tome kako Živko Budimir nije dio struktura vodstva HSP-a BiH, Jurišić je jasno poručio kako predsjednik Federacije ostaje odan HSP-u te stoga neće potpisati odluku o razrješenju Vlade.


Rekonstrukcija Vlade Federacije je najčešće spominjani termin posljednjih dana. Bojite li se da će HDZ-ovi ipak u suradnji sa SDP-om uspjeti u naumu izguravanja HSP-a iz vlasti? Kakva je sudbina Vaše stranke na federalnoj razini? 

– Prije otprilike godinu i pol dana sa SDP-om, SDA i NS-om Radom za boljitak potpisali smo vrlo vrijedan dokument, što je prvi put da je Vlada formirana temeljem programskih ciljeva. U prilog mojim tvrdnjama idu i potezi koje je povlačila Vlada te je pokazala da je bolja nego sve prethodne. Otvoreni su investicijski projekti, poboljšani su zakoni za ekonomski i gospodarski razvoj Federacije. To je bio naš motiv ulaska u Vladu te smo dokument potpisali s odgovornim političarima i strankama. Kada je u pitanju naša sudbina, treba reći da neke stranke poput HDZ-a uvjetuju rekonstrukciju Vijeća ministara rekonstrukcijom Vlade Federacije, dakle na način da zauzmu sve hrvatske pozicije u federalnoj Vladi. Međutim, odgovorno tvrdim kako do toga neće doći! Ne možda što mi to želimo, već je jasno da u platformi stoji kako za ulazak nove stranke treba suglasnost minimalno tri stranke. Ovog trenutka nema suglasnosti triju stranaka te se neće ni ishoditi u iduće vrijeme. U zadnje se vrijeme spominje i kako ćemo biti kolateralna šteta u Federaciji, no mi nećemo biti moneta za potkusurivanje i ostvarivanje nečijih megalomanskih ciljeva koji su mogli prije 15 mjeseci ući u vlast kada im se nudilo 90 posto hrvatskih pozicija. Takvima stoga preporučujem da nađu ustanovu koja se bavi odvikavanjem; baš kao što postoje one za alkohol i drogu, njima bi trebala ustanova za odvikavanje od vlasti. U federalnu vlast sigurno neće ući! HSP je jasno dao do znanja da iz Vlade nećemo i ne želimo izići osim ako ne idu stvari po platformi. Također, ne dolazi u obzir pristanak na neku kompenzaciju. U Vladi nastavljamo raditi najnormalnije.

Kad ste spomenuli kompenzaciju, je li Vam možda SDP nudio bilo što za izlazak iz vlasti te kakav je zapravo odnos SDP-a BiH u ovom trenutku prema HSP-u BiH? 

– U bilo kakvom službenom razgovoru s nama nisam niti jednom čuo da je neki dužnosnik SDP-a kazao kako trebamo napustiti Vladu Federacije kako bi u nju ušao HDZ BiH. Meni su jasni zahtjevi nekih stranaka poput HDZ-a i SBB-a, a to je jasno i SDP-u. Proces ni na državnoj razini neće biti lako završiti. Međutim, proces rekonstrukcije ne ovisi o HDZ-u niti ovisi o SDP-u i SBB-u. SDP BiH traži sada izlaz iz ovakve situacije, svjestan činjenice da je unutar Vlade Federacije skoro pa nemoguće napraviti rekonstrukciju bez potpisa svih stranaka platforme. Svi mi imamo mehanizam da bismo to usporili ili u potpunosti zaustavili. Tu su, primjerice, dvotrećinske većine u oba doma Parlamenta FBiH što je jako teško, skoro nemoguće ostvariti. Onda bi te većine trebale pokrenuti razrješenje predsjednika i dopredsjednika Federacije, što onda ide na Ustavni sud koji treba odlučiti jesu li predsjednik i dopredsjednici kršili Ustav. To je proces koji i potrajao i skoro ga je nemoguće završiti. Mislim da je SDP BiH nakon temeljite analize i razgovora na našem prošlom sastanku uvidio da je to nemoguća misija. U zadnje su se vrijeme stoga pojavile spekulacije o dvotrećinskoj većini i da će netko nekoga izlobirati, da ne kažem kupiti, kako gdin. Živko Budimir ne funkcionira u okvirima Predsjedništva HSP-a, što nije točno itd. No, naš je zaključak – ostati do kraja i poduzeti sve korake utvrđene zakonom i Ustavom da ne dođe do promjena u Vladi, a da s tim nisu suglasne najmanje tri stranke platforme.

Znači li to kako grupacija stranaka koja želi rekonstrukciju Vlade Federacije nema zakonske mogućnosti za rekonstrukciju? 

– SDP BiH je, mislim, jako svjestan kako je ta misija skoro pa nemoguća. SDP je, ipak, čini mi se, dobio određena uvjeravanja da postoji mogućnost te dvotrećinske većine s kojom bi se pokrenula procedura razrješenja predsjednika i dopredsjednika Federacije. Ali kažem, te stranke koje su dale uvjerenje SDP-u, neka se potrude doći do te većine i učine to što bi željele. Ipak, ljudi zaboravljaju kako su rekonstrukcije Vijeća ministara i Vlade Federacije sasvim drukčiji procesi. Primjerice, na nedavnom sastanku sa SDP-om je istaknuto kako nema govora o tome da bi premijer Nermin Nikšić podnio ostavku. Ipak, u konačnici da je i podnese, to ne znači ništa, jer je treba potpisati predsjednik i dopredsjednici Federacije. Oni su mandatari Vlade Federacije te ju je skoro nemoguće rekonstruirati ukoliko situacija ostane ovakva, a nema razloga da ne ostane.

U svemu ovom, vrlo je bitno kako će se ponašati gdin. Živko Budimir. Sami ste rekli da postoje spekulacije o njegovom odnosu s vrhom HSP-a, pa me zanima što će na kraju poduzeti prvi čovjek Federacije, odnosno hoće li potpisati rekonstrukciju? 

– Pojedini mediji i političke opcije preko tih medija ispituju teren kako će se gdin. Budimir ponašati. No, nije samo on u tom procesu, tu je skoro jednako bitan i gdin. Mirsad Kebo. S druge strane, gdin. Budimiru želim što skorije ozdravljenje, te ću sada reći kako je poslao jasnu poruku kako je on unutar institucija HSP-a te će ispunjavati sve obveze koje mu nalažu zakoni, Ustav i Predsjedništvo HSP-a BiH. Prema tome, on ne pomišlja da bi uradio takvo nešto, jer se ne radi o procesu koji će donijeti nešto bolje, već je samo usmjeren k ostvarivanju nečijih bolesnih ambicija i želja. Živko Budimir neće sudjelovati u takvim radnjama, pogotovo jer se radi o vrlo odgovornoj funkciji u Federaciji. On će se ponašati odgovorno prema zakonu i građanima Federacije, kao i do sada.

Znači li to da zapravo nema ništa ni od ulaska SBB-a u vlast, odnosno izbacivanja SDA iz federalne Vlade? 

– Već sam rekao da je ta misija gotovo pa neprevodiva. Možda bi se razgovaralo na drukčiji način uz određene argumentacije da eventualno ministri iz SDA ne rade svoj posao na najbolji način, odnosno da su eventualno zaustavili neke procese. To bi možda bile opcije, ali se ovdje uvjetuje ulazak HDZ-a, što se sigurno neće dogoditi ove godine.

Zbog ove krize HSP BiH je zatražio sastanak predstavnika svih stranaka platforme. Kakve su reakcije te što bi se na tom sastanku trebalo riješiti? 

– Gdin. Budimir je poslao dopise svim predsjednicima stranaka platforme, pa i predsjednicima sindikata koji su supotpisnici platforme. Siguran sam da će, ukoliko zdravstveno stanje predsjednika Federacije bude dobro, on te razgovore obaviti ovog tjedna. Mislim da je vrijeme za odražavanje jednog ozbiljnog, cjelodnevnog sastanka na više tema, počevši od Vlade Federacije pa preko problema koji su evidentni u Federaciji i koji joj prijete vraćanju nekoliko godina unatrag. Mi želimo ići naprijed, želimo gospodarski prosperitet.

Problemi
Koji problemi u Federaciji i dalje stoje po strani te hoće li se moći riješiti u idućem razdoblju? 

– Smatramo da u Federaciji ima još dosta problema i mnogo se može napraviti. Postoji više trema, od terminala Federacije, duga kladionica, revizije branitelja, odnosno ispitivanje je li napravljena pogreška, radi li se taj proces sukladno zakonu na određenim područjima. To moraju biti tematske sjednice Vlade. Možda pak ima među nama netko tko koči takve procese, pa neka se vidi.

Razgovarao: Dario Pušić l DL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -