Splićanin: Nije moj problem to što sam peder, već što sam nezaposlen

Prosvjed za ljudska prava LGBT populacije “Split Pride” koji se po drugi put održava u Splitu izazvao je svu silu komentara, razmišljanja, polučio osnivanje brojnih inicijativa, pokreta, facebook grupa, najavio dolazak rekordnog broja policajaca, ministara i raznih delegata na jednome mjestu. 

No, u svemu tome nismo čuli niti jedan glas nekog splitskog gaya ili lezbijke. Tim povodom uspjeli smo nagovoriti Splićanina Tončija, koji je sa sobom već odavno riješio tko je i što je, pronašao je sebi slične i s njima prošle godine u svibnju osnovao Udrugu “Queer Sport Split” koja se bavi promocijom queer kulture kroz sport i rekreaciju.

Radionice i plivanje

Članovi te udruge bave se plivanjem, badmintonom, kuglanjem, a organiziraju i radionice pletenja zbog čega smo ih logično povezali s pletenim zastavicama u duginim bojama koje su osvanule na splitskoj Rivi protekle nedjelje, a postavili su je članovi “Spletkarenja” koji se zauzimaju za “tolerantniji, topliji i mekši Split”, kako su napisali. – Mi ne potpisujemo tu aktivnost! Vjerojatno je riječ o gerilskoj grupi, a mi nismo gerilci – demantirao nas je odmah Tonči kojeg smo zapitali zašto udruge iz Zagreba “Kontra” i “Iskorak” organiziraju splitski pride, a ne jedina splitska udruga koja okuplja LGBT populaciju.

– Udruga “Queer Sport Split” bavi se promocijom queer kulture, odnosno promocijom LGBTQ sporta i kulture, te se kao takva ne bavi organiziranjem prosvjeda poput “Split Pridea”, jer to jednostavno ne spada u našu domenu. No, apsolutno pružamo svu podršku organizatorima, a dio naših članova prijavili su se kao volonteri. Moram napomenuti da se kao udruga ne bavimo ljudskim pravima, pa i ne izlazimo i javnost na takav način kao što rade organizatori “Split Pridea”. U svakom slučaju, i naša je želja da LGBT populacija bude vidljiva u društvu, što znači prihvaćena kao dio njega, a time bi se počela priznavati i sva ona prava koje svako ljudsko biće zaslužuje – kaže nam Tonči dodavši kako je cijela priča oko “Split Pridea” postala previše ispolitizirana, no sama činjenica da se pride održava pokazuje da postoje dvije strane, da ne možemo više prihvaćati samo stereotip o žensko-muškim parovima.

– Mislim da su veći problem ljudi koji naizgled imaju pristojan brak, a objavljuju oglase koji nude ili traže seksualne usluge, nego LGBT populacija. Živim u Splitu cijeli život i nisam imao potrebu seliti se u neki drugi grad. No, ako me pitate, moj problem je to što sam nezaposlen i možda kulturno neshvaćen, a to što sam peder moj je najmanji problem – kaže Tonči koji ipak, kao i ostali članovi Udruge “Queer Sport Split”, ne želi javno djelovati jer klima u Splitu nije još naklonjena ovoj populaciji, baš kao što nije ni u metropoli.

Nismo spremni za javnost

– Mi smo tu da pružimo ljudima podršku unutar naše zajednice, a kada budemo spremni, izići ćemo u javnost. Ipak, nismo potpuni anonimci. Prije nekoliko mjeseci bili smo domaćini jednodnevnoj konferenciji LGBT sportskih skupina pod nazivom Conte(s)x)ting Sport koja se bavila temama inkluzije, različitosti i održivosti kroz akciju i promjenu u sportu. Okupili smo stotinjak sudionika iz regije, Europe i SAD-a, od bivših profesionalnih sportaša, članova sportskih odbora, predstavnika LGBTIQ udruga, znanstvenika… Tako su na konferenciji govorili Ivan Ergić, srpski nogometaš, John Amaechi, bivši košarkaš, koji je osim po sportskim uspjesima poznat i kao prvi NBA igrač koji je javno priznao da je gay i drugi.

Za cijelu organizaciju dobili smo svu podršku i suradnju sa splitskim hotelima, policijom koja je osiguravala konferenciju, Turističkom zajednicom koja je osigurala vodiče za strane goste, s Knjižnicom Marka Marulića gdje se sve to odvijalo…

Ni s kim nije bilo problema. Nažalost, ono što se dogodilo na Rivi prošle godine bila je akumulacija negativnih događaja i strasti, ujedno i manifestacija javnosti za koju se nadam da se neće ponoviti. No, bio nam je to pokazatelj da još nije vrijeme da javno istupimo. Imamo naše grupe i radionice i dogovaramo se preko Facebooka, a imamo i novine.

Tko želi doći do nas, dođe – objašnjava Tonči otkrivajući da upravo surađuju na projektu “Xontakt” koji uključuje niz aktivnosti kojima će se promovirati i predstavljati queer kultura i identiteti pod zajedničkim nazivnikom “Queer Split”.

– O sportu i kulturi možemo govoriti jer se time i bavi naša udruga, a o politiziranju, istupima inicijativa i pokreta, ne bih, hvala – kategoričan je bio Tonči.

MERIEN ILIĆ lwww.slobodnadalmacija.hr