Published On: Pet, tra 12th, 2013

Šta je pričao Zdravko Tomac, 7. listopada 2012 na Didakovim danima u Gradnićima

x192194399132794616_10 (1)Nakon svečanog otvaranja devetih Didakovih dana, u župnoj crkvi sv. Blaža u Gradićima vrlo zanimljivo predavanje na  nazočnima je održao dr. Zdravko Tomac. Zahvaljujući se na pozivu dr. Tomac je na početku kazao da mu je čast sudjelovati na Didakovim danima i govoriti pred Hrvatima katolicima Brotnja i Hercegovine.

Tijekom svog predavanja Tomac je govorio o trenutnom stanju hrvatskoga naroda te o tome što bismo svi zajedno trebali učiniti da se loše stanje popravi.

– Hrvatski narod u cjelini, a ne samo Hrvati u Bosni i Hercegovini, ponovo proživljava sudbinske dane kada se odlučuje o tome hoćemo li opstati ili nećemo opstati, kakva će biti budućnost, hoćemo li očuvati svoj identitet  i ostvariti one snove i vizije za koje su se borile generacije hrvatskog naroda,  domoljubi i rodoljubi koji su žrtvovali i svoje živote. Zašto sam počeo ovako dramatično ? Zato što se u nekoliko točaka može sumirati to teško stanje u kojem se nalazi hrvatski narod.

Prvo, napadnute su sve bitne vrijednosti hrvatskog nacionalnog identiteta i nacionalnog ponosa, ne samo kod Hrvata u BiH, nego i cijelog hrvatskog naroda. Već je jako razvijena destrukcija, obezvrjeđivanje svih nacionalnih vrijednosti i institucija. Stvara se stanje gnjeva , nezadovoljstva i mržnje. Želi se uvjeriti hrvatski narod da nije sposoban imati svoju državu i s njom demokratski upravljati, da je u našem interesu da nas „veliki brat“ stalno kontrolira i nadzire, da ustvari upravlja umjesto nas te da mu moramo biti zahvalni što nas drži u pokornosti jer je to, navodno, u našem interesu – rekao je Tomac, te dodao :

– Hrvatima u BiH s raznih strana se poručuje: Ili se asimilirati i pokoriti, ili se iseliti. Ništa bolje stanje nije ni u Hrvatskoj. Ja sam napisao i stojim iza toga da je tragedija hrvatskog naroda što ima odnarođenu i nenarodnu vlast, što ima vlast koja ne voli svoj narod pa se zbog toga ponovo može reći da je Hrvat teško biti. Jednom sam napisao kako, nažalost, glavnu riječ danas  u hrvatskom narodu vode oni koji nisu željeli Hrvatsku, oni  koji se nisu borili za Hrvatsku…, da imamo jedno stan je u kojem ozbiljno dolazi u pitanje hrvatska država. Treće, stalno se potiču podjele i sukobi unutar hrvatskog naroda, stalno se obnavljaju i žele stvoriti novi krvavi mostovi sukobljenog hrvatskog naroda. Traži se da se hrvatski narod pomiri s agresorima, ali svaka ideja pomirbe unutar hrvatskog naroda sotonizira se kao najveće zlo i grijeh. Zato je na udaru dr. Franjo Tuđman kao arhitekt sloge i zajedništva hrvatskoga naroda u ostvarivanju bitnih nacionalnih interesa – rekao je dr. Tomac i nastavio:

– U Zagrebu i u Hrvatskoj je Stipe Mesić dobio predsjedničke izbore na rasističkoj  antihercegovačkoj politici jer je toliko bio podgrijavan i vođen sukob između Hrvata iz hrvatske i Hrvata iz BiH, a posebno iz hercegovine. A danas smo ovdje slušali gradonačelnika Zagreba koji je jednako Hercegovac kao i Zagrepčanin, koji je integralni Hrvat kao i mnogi vi ovdje. Krivo ima sadašnji predsjednik Vlade koji kaže da smo mi podijeljen paradoksalan narod, da su razlike među nama tako velike, da faktično kao narod i nacija ne postojimo. To nije istina. Domovinski rat je potvrdio jedinstvo i slogu hrvatskog naroda. Vukovar su branili Hrvati iz cijele Hrvatske i vrlo mnogo i najviše iz Hercegovine  – kazao je dr. Tomac i dodao :

– Nama trebaju političari koji su emocionalni Hrvati, koji vole svoj narod, koji su se spremni žrtvovati za svoj narod, a ne služiti stranim gospodarima. Hrvatski narodni sabor je napravio prvi korak prema jedinstvu hrvatskog naroda u BiH kao preduvjetu opstanka i ravnopravnosti hrvatskoga naroda. Ali nakon izbora jedan dio hrvatskih političara i hrvatskih stranaka nisu služili interesima svoga naroda, nego su svoje interese i karijere gradili na služenju interesima drugog naroda… Mi se ne smijemo miriti niti legalizirati to da nas predstavljaju, kao naši hrvatski predstavnici, ljudi koje mi nismo izabrali. To je temeljno kršenje ljudskih prava i nacionalne ravnopravnosti. Mi imamo pavo i dužnost demokratskim bojkotom natjerati te ljude da podnesu ostavku. Ne može Željko Komšić po drugi put biti predstavnik hrvatskog naroda jer ga hrvatski narod nije izabrao. Hrvatski narod ima dužnost dati mu do znanja da ga ne predstavlja, na napravi ono što je napravio Gandi Englezima. Rekao  je Indijcima  ‘Ponašajte se prema njima kao da su zrak. Nema sukoba, ali ih tretirajte kao da ne postoje’. Tako i mi moramo lažnim predstavnicima hrvatskoga naroda na demokratski način pokazati da ne mogu to više biti. Ali isto to mora napraviti hrvatska vlast. Ne može takve ljude primati kao da su stvarno predstavnici hrvatskog naroda – rekao je dr. Tomac i, uz ostalo, naglasio:

– Znači, stanje u cijelom hrvatskom narodu nije dobro. Mnogi problemi su globalni problemi jednog ateističkog liberalizma, naturanja sustava vrijednosti protivnog našoj tradiciji. Naše stanje je vrlo teško, ali nije beznadno – rekao je Tomac te najavio da će s grupom intelektualaca vrlo brzo izaći s prijedlozima ne samo Hrvatima u BiH, već cijelom hrvatskom narodu,  ponuditi ozbiljna  rješenja. On je kazao kako je jedan od problema hrvatskog naroda i to što inteligencija šuti, što je pognula glavu i što se miri s postojećim stanjem.

– Kad vidim  ove mlade, kad vidim da u jednom ovako malom mjestu ima toliko ljubavi za svoj hrvatski narod, za svoju prošlost,  za svoje velikane, onda sam uvjeren da ćemo mi u ovim sudbinskim danima pobijediti i naći izlaz iz ove teške situacije – istaknuo je  dr. Zdravko Tomac.

Mile PAVLOVIĆ l brotnjo.info