Published On: Sub, stu 13th, 2021

Srpska premijerka: Pozvani smo na američki Summit za demokraciju

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija dobila poziv za sudjelovanje na Summitu za demokraciju u Washingtonu, koji organizira američki predsjednik Joe Biden, a na tom skupu predstavljat će je predsjednik Aleksandar Vučić.

Brnabić, koja sudjeluje na Pariškom mirovnom forumu, ocijenila je za Radioteleviziju Srbije (RTS) da je to dobra vijest, rekavši kako nije bilo tragično ni kada su svi pričali da Srbija nije pozvana, dok su pojedine zemlje iz regije dobile poziv Bidenove administracije.

Summit bi trebao okupiti više od sto država

“Zbog toga nema razloga za euforiju ni sada kada smo pozvani. Dobili smo pozivnicu i mislim da je to primjer koji govori o besmislenosti i licemjerju kritika u zemlji i iz regije. Te kritike su ostale bez smisla sada kada je poziv stigao”, rekla je Brnabić.

Summit za demokraciju bit će održan u virtualnom formatu 9. i 10. prosinca i trebao bi okupiti više od 100 zemalja, a američki portal Politico objavio je ranije da su sa zapadnog Balkana pozvane Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, ali ne i Srbija, Kosovo te Bosna i Hercegovina.

State Department je priopćio da u povodu Summita za demokraciju i ljudska prava ne komentira interna razmatranja zašto pojedine zemlje nisu pozvane, objavio je ranije ovog tjedna Glas Amerike (VOA).

Nisu pozvani svi američki partneri

Američki veleposlanik u Beogradu Anthony Godfrey ranije je poručio da nisu svi partneri SAD-a mogli biti pozvani na summit te da su pozive dobile zemlje iz različitih regija s različitom razinom demokratskog razvoja.

“Sjedinjene Države ostaju, međutim, posvećene suradnji sa Srbijom u drugim formama, kako bi se unaprijedila i ojačala demokracija”, rekao je Godfrey 9. studenog, nakon što su se pojavili različiti komentari o razlozima te ocjene da je poziv Srbiji izostao zbog problema sa sudovima i medijima te zbog nepriznavanja prošlosti i pokušaja utjecaja u susjednim zemljama. Vučić je tim povodom bio rekao da se Srbija neće dodvoravati niti kvariti odnose s drugim zemljama, da bi bila stavljena na neki popis.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
djuro
djuro
14 dana prije

Ovi pederi svugdje u prvom redu

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   djuro
13 dana prije

pederuša ,žemski peder

Maxo
Maxo
Odgovori   djuro
13 dana prije

Probijaju se.