Published On: Sub, stu 13th, 2021

Papa zahvalio novinarima što su pomogli u razotkrivanju seksualnih skandala u Crkvi

Papa Franjo se danas obratio javnosti kako bi pohvalio “misiju” novinara i novinarstva te im se ovom prilikom zahvalio što su pomogli u razotkrivanju seksualnih skandala u Crkvi, piše CNN.

Papa je naglasio važnost kvalitetnog angažmana novinara, govoreći kako je važno da oni redovno izlaze na teren i istražuju šta se dešava u vanjskom svijetu jer se jedino tako mogu suprotstaviti dezinformacijama koje šire pojedine internetske stranice.”Hvala vam što govorite o tome šta u Crkvi nije kako treba biti, jer nam tako pomažete da takve stvari ne guramo pod tepih. Osim toga, na taj način dajete glas žrtvama zlostavljanja, na čemu sam vam izuzetno zahvalan”, rekao je Papa.

Podsjetimo da je nekolicina novinara razotkrila skandal o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno željela sakriti. Ovi skandali su na svjetske naslovnice dospjeli 2002. godine, kada je The Boston Globe objavio nekoliko članaka u kojima je razotkrio obrazac svećeničkog zlostavljanja maloljetnika.

Od tada Crkvu ne prestaju tresti skandali, a posljednji je otkriven u Francuskoj – gdje je nedavno otkriveno kako su tamošnji svećenici u posljednjih 70 godina seksualno zlostavljali više od 200.000 djece.

Papa Franjo je donedavno prozivan jer, kako su to mnogi okarakterisali, nije reagovao na vrijeme. Od 2013. je na čelu Katoličke crkve, ali je tek 2018. godine poduzeo konkretne korake kako bi ovakve zločine “obrisao s lica zemlje”. Tada je javno priznao kako je pogriješio i pritom obećao kako Crkva više nikada neće pokušati zataškati ovakva zlodjela.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
8 mjeseci prije

odabrao Đelo hađž i selimov ić

Derim
Derim
8 mjeseci prije

Laze.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
8 mjeseci prije

ako ćemo o istini pedofil od Medine nadmašio je sve ,hođže dilaju drogu ,.ima tog ihhihi ,laže pedofil muhamed ,upitaj Hajšu

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee.
8 mjeseci prije

Laze.

Hodidjed
Hodidjed
8 mjeseci prije

Doći do funkcije pape a neke stvari kao saznati od navinara ??? Laže. Zna on dobro da je danas najisplativije ugađati medijima i njihovim gazdama. A gdje je Ford Focus? Eno ga carina poklonila kao i svako prošvercani i zaplijenjeni auto. Populist za priglupe.