Papa zahvalio novinarima što su pomogli u razotkrivanju seksualnih skandala u Crkvi

Papa Franjo se danas obratio javnosti kako bi pohvalio “misiju” novinara i novinarstva te im se ovom prilikom zahvalio što su pomogli u razotkrivanju seksualnih skandala u Crkvi, piše CNN.

Papa je naglasio važnost kvalitetnog angažmana novinara, govoreći kako je važno da oni redovno izlaze na teren i istražuju šta se dešava u vanjskom svijetu jer se jedino tako mogu suprotstaviti dezinformacijama koje šire pojedine internetske stranice.”Hvala vam što govorite o tome šta u Crkvi nije kako treba biti, jer nam tako pomažete da takve stvari ne guramo pod tepih. Osim toga, na taj način dajete glas žrtvama zlostavljanja, na čemu sam vam izuzetno zahvalan”, rekao je Papa.

Podsjetimo da je nekolicina novinara razotkrila skandal o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno željela sakriti. Ovi skandali su na svjetske naslovnice dospjeli 2002. godine, kada je The Boston Globe objavio nekoliko članaka u kojima je razotkrio obrazac svećeničkog zlostavljanja maloljetnika.

Od tada Crkvu ne prestaju tresti skandali, a posljednji je otkriven u Francuskoj – gdje je nedavno otkriveno kako su tamošnji svećenici u posljednjih 70 godina seksualno zlostavljali više od 200.000 djece.

Papa Franjo je donedavno prozivan jer, kako su to mnogi okarakterisali, nije reagovao na vrijeme. Od 2013. je na čelu Katoličke crkve, ali je tek 2018. godine poduzeo konkretne korake kako bi ovakve zločine “obrisao s lica zemlje”. Tada je javno priznao kako je pogriješio i pritom obećao kako Crkva više nikada neće pokušati zataškati ovakva zlodjela.