Published On: Pet, svi 10th, 2019

Srna javlja: BHT je otpustio i degradirao dva voditelje zato što su Srbi?

Dvojica voditelja srpske nacionalnosti, čija su imena poznata Srni, u BHRT-u su nedavno zaposleni. Riječ je o voditeljima koji su već radili u medijskim kućama u Banjaluci, a u Sarajevo su došli kao već izgrađeni prezenteri sa višegodišnjim iskustvom, zbog čega su od stručnog tima BHRT-a prilikom zapošljavanja dobili najviše ocjene, prenosi RTRS.
Јedan od nih je dobio otkaz u toku Dnevnika, kojeg je vodio i nisu mu dozvolili ni da završi emisiju. Osim toga, otkaz je dobio u sedmici u kojoj je trebalo da počne da radi centralni Dnevnik BHRT-a.
Drugi je degradiran tako što su ga poslali na obuku, što je smiješan izgovor za uklanjanje iz programa i to iz više razloga. Јedan razlog je to što je već u startu prošao tu obuku i već je nekoliko sedmica vodio Dnevnik na BHRT-u. Na takve vrste obuka šalju se samo studenti ili novinari koji su tek završili fakultet – ispričao je izvor Srne, inače dugogodišnji radnik BHRT-a. Prema tom izvoru, riječ je o skandaloznom postupku rukovodstva BHRT-a, koji nema nikakve veze ni sa profesijom, ni sa logikom, javlja Srna.
Ovdje radim dugo i nikad do sada nije se desilo da neko bude otpušten u toku radnog dana. Na BHRT-u je mnogo nelogičnosti i svako malo dolazi do većih ili manjih skandala, ali otkako postoji javni servis otpuštanja i degradiranja na ovakav način nije bilo – rekao je izvor Srne. On je dodao da su šefovi pokušali da ponude neko obrazloženje, koje je, kako kaže, nerazumno. – Došlo je neko obrazloženje koje interno kruži među novinarima i urednicima, ali sve ovo liči na čistu diskriminaciju po nacionalnoj osnovi – kaže izvor Srne.
On tvrdi da su u odstrel dvojice srpskih voditelja aktivno uključeni i Dejana Radovanović Šarenac i Ljubomir Zuber, srpski kadar u Upravnom odboru BHRT-a , prenosi Srna. Njima je, kaže izvor Srne, zasmetalo to što je glavni i odgovorni urednik Informativnog programa BHT-a Marko Radoja doveo voditelje koji nisu članovi SDS-a. – Oni su sklonjeni zato što su Srbi, a kadar SDS-a ih je dodatno kaznio jer nisu članovi te partije.
Tragikomično – tvrdi izvor Srne iz BHRT-a. Dvojica otpuštenih voditelja nisu željela da komentarišu odluke rukovodstva BHRT-a. Medijske napade u januaru ove godine doživjela je i urednica BHRT-a Svjetlana Topalić, koja je putem društvenih mreža čestitala Dan Republike Srpske, navodi Srna.
Prošle godine u ovoj medijskoj kući izbio je skandal i zbog nedefinisanih odluka uredništva o tome kako će se voditelji ponašati prilikom izvještavanja o komemoraciji u Srebrenici, podsjeća Srna.