Published On: Čet, ožu 14th, 2013

Srbija uvozi kubansko cjepivo za produženje života?

Najkasnije za mjesec dana znati će se da li kubansko cjepivo “cimavaks EFG”, za koju tamošnji stručnjaci tvrde da produžava život pacijenata u poodmaklom stadiju karcinoma pluća, može biti uvezena u Srbiju, javlja Tanjug.
Glasnogovornik Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) Aleksandar Tucović rekao je Tanjugu da je poslije tri neuspješna pokušaja konačno 21. veljače zahtjev za uvoz ovog preparata podnijela kompanija koja ispunjava sve uvjete za uvoz neregistriranog lijeka.
“Galing doo Beograd je do sada jedini podnositelj zahtjeva koji ispunjava propisane uvjete za uvoznika, jer prethodni podnositelji, privatna zdravstvena ustanova Opća bolnica-Medicinski sistem Beograd (MSB), Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak i tvornica lijekova Galenika doo Zemun, nisu ispunjavale propisane uvjete za uvoz neregistriranog lijeka”, rekao je glasnogovornik ALIMS-a.
On je dodao da je kompanija Galing obaviještena da je dokumentacija koju su priložili nepotpuna, ali iz Agencije za lijekove poručeno im je da će već danas ili sutra s Kube stići dopuna na osnovu koje bi upotpunili ponudu.
“Agencija je zatim dužna da u roku od mjesec dana, od dana kompletiranja dokumentacija, izda ili uskrati dozvolu za uvoz neregistriranog lijeka. Donošenje odluke o uvozu kubanskog preparata cimavax EFG, kao neregistriranog lijeka, biti će donesena u propisanom roku u odnosu na kompletiranje dokumentacije”, rekao je Tucović.
Direktor firme “VAMA”, koja je zastupnik kubanskog Centra za molekularnu imunologiju u Havani, gdje je obavljeno ispitivanje vakcina, Zoran Vujović ranije je rekao Tanjugu da je riječ o biološkom preparatu koji može zaustaviti širenje metastaza, ali da to nije lijek koji liječi rak pluća.
On je tada naglasio da ovaj preparat produžuje vrijeme preživljavanja od šest mjeseci do četiri godine i da je prošle godine za Srbiju rezervirano 1.000 doza.
Prvih 560 doza trebalo je biti uvezeno prošle godine, a ostatak ove godine.