Published On: Čet, ožu 14th, 2013

Oduševljenje u Argentini: Ovo je blagoslov, nova Božja ruka!

Argentinska predsjednica Cristine Kirchner u srijedu je pozdravila izbor sunarodnjaka Jorgea Marija Bergoglia za novog papu, zaželjevši da njegov pontifikat bude plodan po “pravdu, jednakost i mir u svijetu”, kaže se u priopćenju argentinske vlade.
“Želimo vam, kao prvom čovjeku Crkve, plodnu pastoralnu službu u obavljanju tako velikih odgovornosti i u traženju pravde, jednakosti, bratstva i mira za čovječanstvo”, rekla je u svojoj poruci Kirchner, koja se izjašnjava kao praktična katolkinja, ali je s Bergogliom imala relativno hladne odnose dok je bio nadbiskup Buenos Airesa.
Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu u crkve. Neki su u suzama molili da 67-godišnji isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala “Ovo je blagoslov za Argentinu”.
U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom “Ponovno Božja ruka”, što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova u svijetu, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.
Tek je mali broj Argentinaca očekivao da će njihov Bergoglio, poznat po asketskom životu i posvećenosti siromašnima, biti izabran za Papu.
Papa Franjo se i sam našalio na udaljenost svoje domovine u prvom obraćanju vjernicima s lože bazilike svetog Petra kazavši da su kardinali “otišli na kraj svijeta” kako bi našli novog papu.
Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, kazavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. “Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine”, poručila je brazilska predsjednica.