Published On: Sri, ožu 13th, 2013

PAPA ZA KAKVIM ČOVJEČANSTVO VAPI: Na čelu Ckrve Isusovac iz Latinske Amerike, veliki borac za socijalnu pravdu

Novi poglavar Katoličke crkve je kardinal iz Argentine, nadbiskup Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio! Uzet će ime Francesco (Franjo I.). Izbor imena Franjo naznačava da će se novi papa boriti za siromašne.
Nakon 1300 godina to je prvi papa (266. po redu) koji nije iz Europe. Inače je redovnik iz reda Isusovaca, i ima 76 godina. To je prvi put da je jedan Isusovac postao papa.
Cijeli vatikanski Trg sv. Petra bio je ispunjen vjernicima, a na njega može stati oko 200.000 ljudi. Okupljeno mnoštvo vikalo je “Živio papa!”
Njegova izjava 2010. godine da dozvola homoseksualnim osobama da posvajaju djecu je diskriminacija djece, izazvala je javni prijekor argentinske predsjednice Cristine Kirchner.
Papa Franjo I. je također poznat i kao protivnik abortusa i eutanazije, ali vjeruje u kontracepciju kao sredstvo protiv širenja bolesti, otvoren je za dijalog s drugim vjerama, nije upleten u nikakave skandale, a reformu Kurije smatra svojim prioritetom.
“Ovo je put bratstva i povjerenja”
– Braćo i sestre, dobra večer. Zahvalio bi vam na dobrodošlici. Iznad svega, volio bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI. – rekao je novi papa Franjo I. u prvom obraćanju javnosti. Papa je s vjernicima molio ‘Oče naš’.
– Molio bi vas da se pomolite Bogu za mene kako bi me blagoslovio – rekao je.
Papa je blagoslovio sve okupljene, ali i one koji događaj prate preko malih ekrana i ostalih medija.
– Sve vas želim blagosloviti, sve žene i muškarce dobre volje – kazao je.
– Sad započnimo raditi zajedno. Ovo je put bratstva i povjerenja. Pomolimo se za cijeli svijet jer u svijetu vlada veliko bratstvo. Svijet treba krenuti putem ljubavi. Nadam se da da će put kojim ćemo krenuti ja i moja braća biti uspješan u evangelizaciji ovoga predivnoga grada – rekao je papa.
Papa se u 20,34 oprostio od okupljenih i napustio balkon.
Ubrzo nakon što je papa Franjo prvi puta pozdravio javnost oglasio se i na Twitteru. Prvi tweet novog pape s adrese ‪@JMBergoglio‬ bio je:
“Možda nije skromno reći, ali ja sam samo predstavnik Boga na zemlji, kao što je Bog moj predstavnik u raju.”
Glavni protukandidat Josephu Ratzingeru
Bergoglio je doktorirao u Njemačkoj. Ima sveučilišnog iskustva (rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu). Biskupom postaje 1992., a 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Imenovan kardinalom 2001. godine. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.
Argentinski jezuit, nadbiskup Buenos Airesa, prema medijskim izvješćima bio je glavni protukandidat Josephu Ratzingeru na konklavi 2005. kada je Nijemac postao papa Benedikt XVI. Šanse na ovoj konklavi nešto su mu manje, ali i dalje postoje. Među ostalim i zbog toga što on spaja Stari kontinent s tzv. Trećim svijetom (na sličan način kao i njemački Brazilac Scherer).
Bergoglio je, naime, rođen u Argentini, ali u talijanskoj obitelji, dok je najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj. Nadalje, idealan je čovjek za prevladavanje razlika između “konzervativne” i “liberalne” struje kardinala, jer dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije, a istodobno je dovoljno kritičan prema teologiji oslobođenja. Sjajan je evangelizator, ali glavni prigovor jest da je ipak prestar.
Navijač San Lorenza
Vrlo brzo je nogometni portal “101 great goals” objavio fotografiju novog pape kako drži zastavicu argentinskog kluba San Lorenza. Jedan od nadimaka kluba je “sveci”. Benedikt XVI. navijao je za Bayern, naime, Joseph Ratzinger rodio se 110 kilometara od Münchena.

RANIJE
U Vatikanu se pojavio bijeli dim! Svijetu je u 19,05 sati obznanjeno da je 115 kardinala dvotrećinskom većinom izabralo novog papu. Kardinali su izabrali nasljednika Benedikta XVI. Uskoro će biti poznato i o kome se radi.
Na Trgu sv. Petra unatoč jakoj kiši nalazi se s mnoštvo ljudi koji su s oduševljenjem popratili pojavljivanje bijelog dima, a sada nestrpljivo čekaju da se njegovo ime svečano obznani i da se novoizabrani papa pojavi na loži bazilike Sv. Petra.
Zvone zvona svih katoličkih crkava u svijetu. Cijeli svijet iščekuje ime novog poglavara. Očekuje da će uskoro s balkona bazilike svetog Petra kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran, objaviti izbor novoga pape čuvenom izrekom “Habemus Papam”.
Javnosti će se tada otkriti ime novog pape, a on će se pojaviti pred vjernicima. Nakon nekoliko riječi, novi papa će dati tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu) i novi pontifikat će početi.
Kada je bio izabran Benedikt XVI., od trenutka kada je pušten bijeli dim do obznane njegovog imena trebalo je oko 45 minuta. Ovo je jedan od izbora u povijeti Vatikana koji je trajao vrlo kratko – svega dva dana i pet krugova glasovanja.

 

PSD, IKA