Published On: Pon, velj 8th, 2021

Srbi nemaju potrebe da “rasturaju” BiH, to je i njihova zemlja

 

I dalje su snažni napori u BiH i šire da se promijeni ovaj daytonski poredak. Ne onako kako je propisano – uz suglasnost konstitutivnih naroda i oba entiteta, već nekako pod stolom, pritiskom i samo na Republiku Srpsku i srpski narod. To neće ići tim putem i Srbija to neće dopustiti, kaže Dačić

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić naglasio je važnost održavanja jedinstva u obrani postojanja Republike Srpske i njenog stalnog jačanja, prije svega ekonomskih, kao i još jačih veza sa Srbijom, te naglasio da Beograd neće dopustiti da se Daytonski ustav mijenja pod pritiskom i “ispod stola”.

U prazničnom intervjuu za Srnu, Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Republike Srpske primjer kako bi trebali izgledati odnosi dviju najbližih zajednica.

“Mislim da nam drugi narodi zavide na vrsti veza koje smo do sada izgradili i vrsti intenzivne suradnje koja neprestano ide u oba smjera, ali to nije najvažnije”, naglasio je Dačić.

Prema njegovim riječima, zbližavanje Srbije i Srpske ići će još brže kroz ekonomske veze, kroz izgradnju i modernizaciju infrastrukture, kroz podršku projektima u zdravstvu i obrazovanju.

Dačić je rekao da je odlazeća godina bila vrlo dinamična za Srbiju i Srpsku i podsjetio da su donesene neke važne zajedničke odluke, poput projekta aerodroma u Trebinju, hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” i izgradnje dionica autoputa do Srpska i dalje do Sarajeva.

“Takvi poslovi trajno nas vežu jedni za druge”, rekao je Dačić, napominjući da je Srbija do sada puno ulagala u Republiku Srpsku, gdje god je to bilo potrebno, što on vidi kao ulaganje u sebe i nema razlike.

Dačić je istaknuo da bi tim putem trebalo nastaviti i naredne godine, čak i intenzivnije, te dodao da se nada da će biti još više slobode kako virusna epidemija slabi.

Govoreći o zahtjevima za ukidanjem Srpske i napadima na politiku Srbije prema BiH, Dačić je, osvrćući se na 25. obljetnicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, podsjetio kako su  snažni napori su još uvijek u BiH i šire, da se promijeni ovaj poredak.

“I to ne onako kako je propisano – uz suglasnost konstitutivnih naroda i oba entiteta, već nekako pod stolom, pritiskom i isključivo na Republiku Srpsku i srpski narod. To neće ići tim putem i Srbija to neće dopustiti”, Naglasio je Dačić.

Spomenuo je da je Srbija najprincipijelniji branitelj Daytonskog sporazuma i da samo inzistira da se sve dogovoreno provodi i provodi već četvrt stoljeća.

“To je najčistija, ali i najjača pozicija, i zbog toga nijedan napor nije uspio promijeniti situaciju na terenu. I u to se i danas ulaže velika politička energija, ali uzalud. Kako oni misle da BiH će se sačuvati ukidanjem Republike Srpske? “To nije moguće”, istakao je Dačić.

Srbija, naveo je, nedvosmisleno poštuje suverenitet BiH, i to ne samo riječima, poput mnogih drugih, već to pokazuje i kroz gospodarsku suradnju, kroz izvrsnu međudržavnu suradnju tijekom pandemije.

Podsjetio je da je Srbija svojim humanitarnim letovima prevezla stotine građana BiH iz najudaljenijih dijelova svijeta, gdje su zarobljeni i čak zaboravljeni.

“Ali ne možemo dopustiti da netko zauzvrat izaziva Republiku Srpsku, zahtijeva njezino ukidanje ili traži od BiH da prizna neovisnost Kosova. Nismo to tolerirali do sada, a nećemo ni u budućnosti”, naglasio je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić .

Kazao je da su Srbija i BiH susjedi, imaju bogatu trgovinsku suradnju koja ide do dvije milijarde eura godišnje i u kojoj Srbija ima suficit te da tu trgovinsku suradnju treba i dalje poticati.

“Nadam se da ćemo u novoj godini imati manje pitanja oko kojih smo u sukobu od onih oko kojih se slažemo”, rekao je Dačić.

Kada je riječ o odnosima parlamenata Srbije i Republike Srpske, Dačić je rekao da nema sumnje da će ti odnosi ostati u samom vrhu politike Beograda, a ne samo politike.

“To je puno više od politike, radi se o odnosima kao u jednoj kući, u kojima bi trebalo biti harmonije, solidarnosti i stalnog napretka. Ako to sačuvamo, a uvjeren sam da hoćemo, nema problema da nećemo moći odoljeti. “istaknuo je Dačić u intervjuu za Srnu.

OČUVANJE ZDRAVLJA PRIORITET, SRBIJA IMA JASNE CILJEVE PO PITANJU KOSOVA

Kada su u pitanju prioriteti Srbije za narednu godinu, Dačić je podsjetio da je, prije svega, prioritet očuvanje javnog zdravlja i izjavio da se nada da će dolazak cjepiva za koja je Srbija ekonomski spremna za suočavanje s ovom krizom, a njezini su parametri u tom pogledu među najboljima u Europi.

“Dakle, svi očekujemo nastavak gospodarskog zamaha koji je prisutan godinama. To je preduvjet za obranu naših političkih pozicija, a pitanje Kosova i Metohije i dalje je na prvom mjestu”, rekao je Dačić.

Nažalost, a ne krivnjom Srbije, izjavio je, dijalog Beograda i Prištine ponovno je zastao, zbog tko zna koje političke krize u Prištini, gdje će vjerojatno ponovno ići na nove izbore, a to znači prekid bitnih razgovara dok ne bude izabran.novo vodstvo.

“Spremni smo, imamo jasne ciljeve i jasnu politiku, tako da razgovore možemo obnoviti u bilo kojem trenutku. Da ovisi samo o nama, dijalog bi izgledao drugačije”, rekao je Dačić.