Published On: Uto, velj 9th, 2021

Izašao “Optimizam, a ne očaj” Noama Chomskog. Kažu da bi to u ovom teškim vremenima trebala biti obavezna literatura

Kao “obaveznu literaturu u ovim teškim vremenima” zagrebačka Naklada Ljevak najavljuje svoje novo izdanje, “Optimizam, a ne očaj”, s recentnim intervjuima koje je Noam Chomsky dao C. J. Polychroniouu.

U knjizi podnaslovljenoj “O kapitalizmu, imperiju i društvenim promjenama” jedan od svjetski najpoznatijih javnih intelektualaca današnjice, 92-godišnji američki lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač, komentira niz aktualnih svjetskih događanja.

Među ostalim, govori o “ratu protiv terorizma“, usponu neoliberalizma, izbjegličkoj krizi, izgledima za postizanje izraelsko-palestinskog mira, usponu pokreta Black Lives Matter, disfunkcionalnom američkom izbornom sustavu, opasnosti od klimatskih promjena te o nadama, izgledima i izazovima izgradnje pokreta za radikalnu promjenu.

Podijeljena u tri dijela knjiga počinje preciznom analizom neoliberalizma i imperijalizma, stanja u Europskoj uniji, uloge religije u politici i klasne polarizacije.

U drugom dijelu fokusira se na Trumpov predsjednički mandat, povijest američke vanjske politike te ostale važne teme, poput zdravstvene skrbi, obrazovne politike i globalnog zatopljenja.

Treći dio knjige govori o alternativi postojećem sustavu, postavljajući pitanje jesu li Sjedinjene Države spremne za socijalizam.

Izdavač podsjeća kako je Noam Chomsky više od pola stoljeća “moralna savjest Amerike” (iako je većini Amerikanaca i dalje nepoznat). Najpoznatiji je ‘javni intelektualac’ na svijetu, koji neprestano progovara protiv američke agresije i zagovara prava slabih i ugnjetenih širom svijeta, još od rata u Vijetnamu.

Kako se ističe, njegove se analize uvijek temelje na neospornim činjenicama, a usmjeravaju ih i duboki moralni stavovi o slobodi, demokraciji, ljudskim pravima, doličnosti i pristojnosti.

“Glas Noama Chomskog i dalje je gotovo jedinstveni bljesak nade i optimizma u ovim mračnim vremenima – u razdoblju neviđene ekonomske nejednakosti, jačanja autoritarnosti i društvenog darvinizma, uz ljevicu koja je okrenula leđa klasnoj borbi”, dodaje se u najavi knjige.

CHOMSKY: ‘Ako se Europska unija raspadne, vratit ćemo se svijetu koji nema puno šanse za opstanak’

Recenzenti ističu kako to djelo potvrđuje, među ostalim, “zadivljujuću širinu znanja, veliku dubinu uvida, jasnoću u objašnjavanju stavova” Chomskog, kao i da je ono “svjetionik, ili, bolje, GPS, u ovom turbulentnom i sve mračnijem svijetu”, te da iznova pokazuje da je Noam Chomsky “najhumaniji i najupućeniji intelektualac današnjice kad je riječ o dosljednom i predanom zalaganju za pravednije društvo.“

Noam Chomsky počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology.

Objavio je niz knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici, među političkim bestselerima su mu “Hegemonija ili opstanak”, “Tko vlada svijetom?” i “Globalno nezadovoljstvo”.

Umro je Noam Chomsky u Bosni. Ubilo ga “bosansko” proljeće….

C. J. Polychroniou politički je ekonomist, predavao je na sveučilištima i istraživačkim centrima u Europi i SAD-u. U fokusu su mu europska ekonomska integracija, globalzacija, politička ekonomija Sjedinjenih Država i dekonstrukcija neoliberalnog političko-ekonomskog projekta. Chomsky mu je dao intervju za portal Truthout.