Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

SPLIT PRIDE: Kler pozvao vjernike na nasilje

Must Read

photo_drustvo_svestenik_Brojanica_01_u_263329828Mjesec dana uoči održavanja drugog Split Pridea, dio hrvatskog klera polako se počeo mobilizirati protivu onih koji “žele izbaciti Boga iz ljudskog društva”. Oglasili su se tako svećenici, koji su neizravno pozvali vjernike da se usprotive izrugivanju

Portal index.hr prenijeo je riječi Mons. Egidija Živkovića, biskupa Željezne u Austriji: “Žele izbaciti Boga iz ljudskog društva kako bi ljudski Bogovi mogli kontrolirati početak i kraj života, kako bi ono što je neprirodno postalo prirodno, a zlo dobro. Takva je situacija u zapadnoj civilizaciji, očita je u zemlji poput Austrije, u kojoj se kršćani moraju zauzimati da kršćanske vrijednosti budu temelj života.”

Zvijezda tjedna je, pak, izvjesni don Ante Mateljan, koji je u svom komentaru pozvao stado da se usprotivi izrugivanju: “Ta antiprocesija je vrijeđanje kršćanskih vrijednosti. Niti jedan vjernik ne mora podnositi takvo izrugivanje.”

Protiv ovakvog govora ustao je don Ivan Grubišić, odnedavno saborski zastupnik, koji je ustvrdio da se prave problemi “tamo gdje ih ne treba biti”. On je za tportal.hr kazao da osobno razumije potrebu osoba istospolne orijentacije na rješavanje problema koje imaju, no ne smatra da se radi o “općedruštvenim problemima”.

“Dakle, gluposti su tvrdnje da se oni rugaju vjernicima. Imaju pravo raditi na svojim problemima, no to ne mora biti “na sva zvona”. Podupirem njihovo okupljanje, no ne slažem se da mogu paradirati kuda god hoće i da zbog toga cijeli grad mora biti opkoljen. Postoje i druge rute osim one od Đardina preko Marmontove do Rive, postoje i druga mjesta za okupljanje poput Bačvica ili Bena…”, kazao je Grubišić.

Mnogo oštriji u kritici klera je bio Hrvoje Cirkvenec, teolog i urednik vjerskog portala Križ života. On je istup don Mateljana ocijenio kao podržavanje vandalskog, huliganskog i nasilničkog ponašanja kakvo je viđeno u Splitu prošle godine.

“To je potpuno antihumano ponašanje. U Splitu i u ostalim gradovima koji su sekularni, te imaju i ateiste i agnostike, Crkva traži da njezina katolička procesija bude prihvaćena, dok drugim procesijama poput gay parade ne daje jednako pravo. Crkva mora biti svjesna da je mnogima u Hrvatskoj njeno ponašanje u zadnjih dvadesetak godina potpuno neprihvatljivo, pa nitko nije došao na Rivu i kamenovao ih. Za razliku od katolika, koji su kamenovali gay paradu prošle godine”, rekao je Cirkvenec za tportal.hr.

Konačno, oglasili su se i organizatori Split Pridea – udruge Kontra, Iskorak i Domine – koji traže od Državnog odvjetništva da pokrene odgovarajuće radnje protiv svećenika Ante Mateljana jer smatraju da je vjernike za vrijeme blagdana Svetog Duje pozvao na otvoreni linč sudionika navedenog okupljanja.

“Smatramo zabrinjavajućim izjave g. Ante Mateljana, profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta, koji je, prema medijskim napisima, za vrijeme blagdana Svetog Dujma izjavio kako se radi o ‘antiprocesiji koja je vrijeđanje kršćanskih vrednota, te tome dodao kako vjernik ne mora podnositi takvo izrugivanje.’ U kontekstu događaja od prošle godine smatramo to otvorenim pozivom na nasilje prema sudionicima/-cama javnog okupljanja Split Pride”, stoji u priopćenju.

Podršku sudionicima Split Pridea za sada su pružili predsjednik Ivo Josipović, te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar policije Ranko Ostojić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -