Ovo su policajci koji su iz plamtećeg zrakoplova spasili 11 Sudanaca

dva-policajcaMišo Kesić (na slici) i Goran Šušnja, policajci iz BiH u mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu, spasili su 11 života nakon zrakoplovne nesreće na aerodromu Yambio, a kažu, kada bi bili u sličnoj opasnoj situaciji, postupili bi isto.

Zrakoplov u kojem su bili humanitarni djelatnici 2. svibnja sletio je s piste, prevrnuo se i zapalio. Prvi su u pomoć pritekli Kesić i Šušnja, rizikujući živote, jer je prijetila opasnost od eksplozije. Uspjeli su ugasiti požar na zrakoplovu, izvući putnike, pružiti im prvu pomoć i evakuirati ih na sigurno.

“Čekao sam redovnu liniju helikoptera na liniji Juba – Yambio. Odjednom sam začuo zvuk aviona koji se približavao pisti. Kada je dotakao tlo, pilot je izgubio kontrolu nad njim. Počeo se ljuljati, a nekoliko sekundi kasnije, udario je u pistu i prevrnuo se”, opisao je Kesić za nezavisne novine.

Bio je šokiran jer je sve izgledalo kao u filmovima, a zbivalo se na tek pedesetak metara od njega.

Uprkos tome, Kesić, Šušnja i još dvojica policajaca otrčali su po aparate za gašenje požara i došli do zrakoplova u kojem je bilo zarobljeno 11 putnika.

“Našpricali smo mjesta s kojih se nazirao dim, tako da nije izbio veliki požar i odmah smo počeli spašavati putnike. Najgore je prošao pilot, jer su mu noge slomljene od siline udara, a bile su i prikliještene dijelova smrskanog zrakoplova. Ostali su prošli s ogrebotinama. Pilot je hitno prebačen u bolnicu”, opisuje Kesić, koji na ovom aerodromu obavlja dužnost časnika za sigurnost.

Kesić je potvrdio da će mu za čin spasavanja putnika biti uručena zahvalnica komesara misije UN-a u Južnom Sudanu. I stanovnici Južnog Sudana ponosni su na ovo djelo, pa je policajcima odmah stiglo i pismo zahvalnosti od lokalnih vlasti.

“Nisam mogla vjerovati kada sam čula što je Mišo učinio. Ostala sam bez teksta. Prelijepo je vidjeti njegovo ime u ovakvim pričama. Hvala bogu, sve se dobro završilo, jer imamo tri kćerke koje ga obožavaju. Ovakve akcije mu nisu strane, jer je bio pripadnik specijalnih snaga, karatista je, a obučava i kolege policajce”, kazala je banjalučkom listu Mirjana Kesić, supruga hrabrog Miše Kesića.

Na oca je naročito ponosna trinaestogodišnja Tamara, koja prati vijesti o tati heroju.

Mišo Kesić je, kako kaže njegova obitelj, u daleku zemlju otišao jer financijska situacija ovdje nije sjajna.

“Teško mu je kada se rastaje od našijh kćerki, ali već polovicom svibnja će doći, pa ćemo se zajedno radovati ovom njegovom podvigu”, navela je supruga Mirjana.

Ovim povodom i Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, bh. mirovnjacima uputio je čestitke za junaštvo.

“Hrabrim činom iskazali ste izuzetnu profesionalnost, požrtvovanost, a iznad svega humanost. Osim redovnih zadataka u okviru misije, čuvanja mira, pokazali ste spremnost da, uprkos velikoj opasnosti, pomognete ljudima koji su se našli u nevolji. Time ste pokazali visoki profesionalizam policajaca iz BiH i predstavili našu zemlju u najboljem svjetlu”, naveo je Ahmetović.

Stanislav Čađo, ministar unutarnjih poslova RS, rekao je da je čin Kesića i Šušnje rezultat ozbiljnog i odgovornog pristupa poslu.

“Ovakve priče me raduju. Policajci na dostojanstven i krajnje human način predstavljaju RS, MUP RS i profesiju. Već godinama pažljivo biramo pripadnike koji sudjeluju u mirovnim misijama kako bi mogli pomoći gdje god i kad god je to moguće. To se potvrdilo i ovoga puta i zato čestitam našim policajcima”, naveo je Čađo.

Inače, u mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu trenutno je devet pripadnika MUP-a RS.