Utorak, 21 svibnja, 2024

Šalabahter za Poljake: Ne spominjite Hrvatima Jugoslaviju i ne dirajte u nacionalno

Must Read

_44752536_croats_ap416U poljskoj brošuri o ophođenju s inozemnim gostima, za Hrvate se još navodi da niti njihov »nacionalni ponos nipošto ne treba uzeti kao predmet šale«

U komunikaciji s Hrvatima stanovnici Poznana nizašto na svijetu ne bi trebali spominjati bivšu Jugoslaviju, odnosno Hrvatima reći da dolaze iz bivše Jugoslavije. Također, njihov nacionalni ponos nipošto nemojte uzeti kao predmet šale, a kad s Hrvatima razgovarate najbitnije je da im gledate u oči i da pritom budete mirni«.

Navedeni savjeti dio su gradiva koje stanovnici Poznana uče na Euro-akademiji, koja za cilj ima pripremiti stanovnike ovog poljskog grada za dolazak Talijana, Iraca i Hrvata, gostiju čije nogometne reprezentacije će tamo igrati utakmice Europskog prvenstva.

Treninzi za volontere

Spomenuta Euro-akademija sastoji se od serije treninga za volontere i zaposlenike kompanija i institucija koje će dolaziti u kontakt sa gostima koji stižu navijati za svoje reprezentacije.

 

Euro je jedan od tri najveća sportska mitinga na svijetu i očekujemo puno gostiju. Počesto se ispostavi da o njima znamo vrlo malo. Ovo je prilika da naučimo više, kaže za poznansku Gazetu Monika Jakubiak, prva dama Euro-akademije. Stanovnici Poznana dobit će i brošure sa savjetima o ophođenju s inozemnim gostima te se hrvatski navijači ne trebaju čuditi ako ih stanovnici tog poljskog grada pri kontaktu budu netremice gledali u oči, stojeći pritom u stavu mirno.

Za Irce, poučavaju Poljaci, vrijedi slično kao i za Hrvate: Nemojte im spominjati Englesku niti praviti bilo kakve usporedbe Iraca i Engleza.

– Žene sa zelenog otoka ne vole kad im ljubite ruku u znak dobrodošlice. Irci će znati cijeniti srdačnost i dobrodošlicu, a ako volite njihovo pivo ili glazbu – nije na odmet da im to spomenete, poučavaju na Euro-akademiji.

Upute o Talijanima

Govoreći o Talijanima, Poljaci kažu da gosti iz ove zemlje ne trpe da ih se požuruje, a poljski konobari ne bi smjeli biti iziritirani ukoliko ih Talijani budu pozivali puckajući prstima. U Italiji je to navodno običaj, navodi se u priručnicima za ugostitelje i druge domaćine u Poznanu.

– Treninzima na Euro-akademiji pokušat ćemo pokriti sve situacije u koje bi volonteri, ugostitelji, vozači i drugi mogli doći u ophođenju s gostima, kaže za poznansku Gazetu jedna od trenerica – Kamila Kowenzowska.

Poljaci ističu kako žele razbiti predrasudu o »hladnim ljudima sa sjevera« te pokazati gostoljubivost i srdačnost kao odlike svoje zemlje. Gostima koji im stižu i lipnju žele se predstaviti kao otvoreni domaćini i korisni na svakom koraku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -