Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Kad podzemljem drmaju Budala i Lopata: neobični nadimci balkanskih kriminalaca

Must Read

ImageHandlerKad bi kod nas, a pogotovo u susjednoj Srbiji, bio otvoren pandan Muzeju američkih gangstera, koji je prije dvije godine otvoren u New Yorku, vrlo brzo bi se pojavio problem kvadrature, kažu cinici.

Tako je šira domaća javnost tek ovih dana saznala za, zadarskim kuloarima dobro poznatog, dilera Zlatka Ugarkovića Patka, koji se svojim osebujnim nadimkom dobro uklopio u niz kriminalaca s maštovitim, naizgled benignim nadimcima, koji samo naivnima mogu sugerirati da se zapravo radi o bezazlenim osobama. Eto, upravo bi ta kategorija, maštovitih nadimaka, mogla u eventualnom muzeju ovdašnjih gangstera biti posebna atrakcija. Pajdo, Ranac, Fuksa, Žilet, Pajser, Lopata, Šmrki – samo su neki od najrazličitijih nadimaka koje nose kriminalci u Srbiji. Sa socijalno patološkog aspekta, kako je za beogradski “Blic” kazao kriminolog Zlatko Nikolić, “nadimci su vrlo bitna stvar”: “Nadimak kriminalcu mijenja ime i prezime. To je slika i prilika njegovog karaktera. Ako za nekoga kažete Majmun ili Zmija, onda ga ne morate niti vidjeti. Mi koji se bavimo kriminologijom, iz nadimka izvlačimo brojne zaključke”.

Arkan prvo bio Hibrid

Tako je Goran Vuković, poznat kao ubojica Ljubomira Magaša Zemunca, nosio nadimak Majmun, zbog svoje vještine penjanja po zgradama. Sretka Kalinića, višestrukog ubojicu “zemunskog klana”, nazvali su Zver, što je vjerojatno više karakterna osobina. Uostalom, njemu se pripisuje sljedeća izjava: “Počinio sam 20 ubojstava u Srbiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, jedno i u Hrvatskoj. Ne žalim ni za kim od njih jer su to zaslužili. Bili su budale”. Poznato je da su pokojnog ratnog zločinca Željka Ražnatovića zvali Arkan, ali u policijskim dokumentima ostao je zabilježen i njegov drugi nadimak – Hibrid, još iz dječačkih dana. Milorad Ulemek Legija, atentator na premijera Srbije Zorana Đinđića, nije voleo da ga zovu Cema, kako su ga prozvali prijatelji iz Novog Beograda, jer je vježbao s utezima napunjenim cementom. Nije volio niti nadimak Cuca, kako su ga zvale djevojke, ali ni Bolid, nadimak koji su mu dali stariji kriminalci…

“Svi misle da je Željko Milovanović nadimak Letač i Vetar dobio zato što je bježao iz sudnica. Međutim, policiji je poznato da su ga tako prozvali pošto je iz Novog Sada dovezao motorni zmaj iz kojeg je, prema urbanim legendama Belomanastiraca, gdje je i sam rođen, mokrio na pripadnike Unprofora. Najpre su svi mislili da se isključivo radi o hobiju, kasnije se ispostavilo da je Milovanović letjelicu koristio za nadgledanje ukradenih automobila koji su ulazili u Hrvatsku”, otkriva kriminolog Goran Stojković poreklo jednog od nadimaka.

Dušan Knežević nosio je nadimak Buca Al Capone zbog zaljubljenosti u filmove o velikom mafijašu. Arkan je dobio svoj napoznatiji nadimak po glavnom junaku njegovog omiljenog crtanog stripa – čarobnjaku Arcanusu. Mile Đorđević, inače Arkanov kum, nadimak Bombona zaradio je zbog vrećice slatkiša koju je uvijek imao sa sobom. Đorđe Božović, postao je Giška, odnosno, Debeli, zbog prekomjerne težine još u djetinjstvu. Rade Ćaldović Ćenta, suradnik Ljube Zemunca, nadimak je dobio po jednom argentinskom boksaču.

Druga verzija pak kaže da su ga Ćenta nazvali po vrsti goluba. Vladimir Milisavljević, Budala, poznato ime Zemunskog klana, jedini je u svom društvu završio fakultet, a i govori više stranih jezika, zbog čega ga je stiglo “priznanje”. Drugi član Zemunskog klana, Dušan Spasojević, postao je Šiptar zbog višegodišnjeg poslovanja s albanskim dilerima droge. Miladin Suvajdžić poznat je i kao Đura Mutavi jer je, pogađate, rijetko progovarao. I srbijanska kriminalistička scena ima svog Bugzyja – to je Dejan Milenković, koji je dobio ime po jednom od najvećih američkih gangstera iz razdoblja prohibicije. Još jedan “zemunac” Mlađan Mićić svoj je nadimak naslijedio od oca, odnosno djeda. Svi su oni imali nadimak – Pacov, iliti štakor. Ljupko, zar ne… 

LUCIJA LUČIĆ l SD

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -