GOTOVO JE: SDP će mijenjati partnera

Lagumdzija-TihicSARAJEVO – Moramo preispitati koalicijske odnose na jedan iskren način sa svojim partnerima. Ili se razilazimo, pa da probamo s novima partnerima nešto drugo napraviti, da vidimo gdje smo, rekao je u intervjuu za FTV član predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Time s ponovno aktualizira priča oko određenih promjena u Vijeću ministara nakon što je SDA otvoreno ustala protiv odluka koalicijskih partnera posebno kada je u pitanju bilo usvajanje državnog proračuna.

Glavni partner SDA i ujedno najglasniji kritičar te stranke, SDP BiH smatra kako bi izostanak potpore SDA državnom proračunu bio jasan signal kako je vrijeme za smjenu ministra iz reda SDA u Vijeću ministara.

– SDP BiH bi u tom slučaju pokrenuo pitanje smjena ministara SDA u Vijeću ministara zbog blokade države. Još uvijek je ostavljena mogućnost dogovora, ali se i opcija smjena još uvijek razmatra, navodi Večernji list tvrdnje neimenovanog izvora iz SDP-a BiH.

Pojedini mediji pišu kako je riječ o izigravanju dogovora postignutog unutar šest vladajućih stranaka, no SDA je na sve napade odgovarala kako je riječ o stvari koja ruši državu i da im je država uvijek važnija od koalicijskih partnera.

Iz HDZ-a BiH, koji je svojevremeno potpisao sporazum o suradnji sa SDA, kažu kako ih je iznenadio stav stranke Sulejmana Tihića, pa tako Dragan Čović, u intervjuu za Večernji list kaže kako je riječ o nelogičnoj situaciji.

– Očekivao sam da će proračun dobiti potporu sviju. Pomalo mi je iznenađenje ovakav razvoj situacije jer je nelogično ako imate šest stranaka pozicije koji su precizno postavili plan aktivnosti ispred sebe, da jedna od stranaka sada, bez obzira iz kojih razloga, iskače iz toga, izjavio je Čović i dodao kako postoje naznake da će se zastupnici SDA u Parlamentu ponašati kao njihovi predstavnici u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

– To će onda sigurno stvoriti krizu odnosa unutar šestorke. Taj odnos može uvelike zakomplicirati cijelu priču, poručio je Čović.

Podsjećamo, iz SDP-a su nakon usvajanja prijedloga proračuna u Vijeći ministara, poručili kako će zbog proračuna možda doći do promjena u Vijeću ministara i da će netko morati otići iz vlasti. No, Tihić je, nakon sastanka s Božom Ljubićem, čelnikom HDZ-a 1990 odgovorio protumjerom i traženjem promjene vlasti u Federaciji.

Rekao je kako u SDA nisu sretni što dva HDZ-a nisu dio vlasti u Federaciji te da želi da se riješi pitanje legitimiteta predstavnika hrvatskog naroda i u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH.

Iz SDA je poručeno kako je ovogodišnji proračun veliki korak unazad za BiH te da se njime jačaju entiteti a slabi država. Razlog tomu vide u plaćanju pozicije ministra vanjskih poslova Miloradu Dodiku, pa je zamjenik ministra financija i trezora BiH, Fuad Kasumić, rekao kako postoji dogovor lidera SNSD-a i SDP-a te da je usvajanjem ovakvog proračuna Lagumdžija platio ministarsku poziciju Miloradu Dodiku.

bitno.ba | bj