Published On: Uto, lis 8th, 2013

Sorensen se sastaje sa čelnicima stranaka iz FBiH

Čelnici vodećih političkih stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine sastat će se danas nešto prije podne u sjedištu Misije Europske unije ( EU ) u BiH u Sarajevu sa šefom delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom .

Ovo je za Anadolu Agency ( AA ) potvrđeno iz Misije Europske unije ( EU ) u BiH u Sarajevu .

Dva dana prije isticanja roka za dogovor o implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu , a koji je bh. . liderima dao europski povjerenik za proširenje Stefan Fule na sastanku na visokoj razini u Bruxellesu 1. listopada , Sorensen će okupiti lidere stranaka iz Federacije BiH koji su ključni za postizanje dogovora o implementaciji presude u slučaju ” Sejdić – Finci ” , budući su političari iz Republike Srpske ( RS ) već ranije potvrdili kako će prihvatiti rješenja dogovorena na razini većeg entiteta u Bosni i Hercegovini .

Europski dužnosnici zaprijetili su liderima BiH stranaka da će , ukoliko ne dođe do dogovora u slučaju ” Sejdić – Finci ‘ , ‘ BiH trpjeti ozbiljne posljedice .

Pred današnji sastanak u Sarajevu nitko od stranačkih čelnika nije siguran da li će , unatoč nedvosmislenim prijetnjama iz EU , dogovora uopće biti , ali svi načelno iznose stav kako su optimisti .

Tijekom proteklih dana održan je niz bilateralnih sastanaka . Osim lidera SNSD – a i SDP – a Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije , jučer su se sastali čelnici dva HDZ – a u BiH Dragan Čović i Martin Raguž , a sinoć u Mostaru Čović i lider SBB – a Fahrudin Radončić .

Iz dva HDZ – a će ponuditi svoj ​​model tzv . ” minimalne multietničke potpore ” , dok je Radončić nakon sastanka s Čovićem kazao da načelno prihvaća dogovor , ali da koncept dva HDZ – a treba razrađivati ​​.