Published On: Uto, lis 8th, 2013

STEČENI SVI UVJETI: Dogovor SDP-a i SNSD-a zatvara OHR?

Ukoliko bi sporazum SNSD – a i SDP – a o državnoj i vojnoj imovini bio implementiran u praksi , praktički bi bili stečeni svi uvjeti za zatvaranje OHR – a .

Naime , BiH je već ranije ispunila tri od pet ciljeva koje je visoki predstavnik Miroslav Lajčak postavio za zatvaranje Ureda , a podsjećamo i da je Donatus Kok , bivši ambasador Austrije , u oproštajnom intervjuu ” Nezavisnim ” prije nekoliko dana potvrdio da je ovo posljednji uvjet .

” Rješite pitanje državne i vojne imovine , i Incko ide kući ” , rekao je tada Kok .

U vezi s ciljevima , ispunjen je dio koji se odnosi na implementaciju Finalne arbitražne odluke za Brčko time što je u parlamentu BiH usvojen amandman po kojem je odluka implemenirana u Ustav BiH . Osim toga , Vlada RS je izbrisala entitetsku granicu kroz distrikt , nakon čega je zatvorena i Ured visokog predstavika u Brčkom , čime je , praktično , potvrđeno da je ovo pitanje riješeno .

Osim toga , BiH je implementirala i tri ekonomska uvjeta koja se odnose na sporazum o metodologiji utvrđivanja koeficijenta za raspodjelu sredstava iz neizravnog oporezivanja , kao i na osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća . Oba uvjeta ispunjena su već davno .

U dijelu koji se odnosi na pravna pitanja , od BiH je traženo učvršćivanje vladavine prava , au tom segmentu ispunjeno je sve što je traženo – usvojena je Nacionalna strategija za pitanja ratnih zločina , donesen je Zakon o strancima i azilu , a prije nekoliko godina usvojena je i Strategija za reformu sektora pravosuđa , na temelju koje se sad provodi strukturirani dijalog o pravosuđu s EU .

Preostala dva cilja odnose se upravo na vojnu i državnu imovinu . Upravni odbor Vijeća za provedbu mira , naime , traži da se pronađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti , te isto takvo rješenje za pitanje vojne imovine .

Osim ciljeva , postoje i dva uvjeta , koja bi mogla stvoriti probleme u slučaju ” fleksibilnijeg ” tumačenja . Prvi uvjet , koji se odnosi na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju , odavno je ispunjen , jer nije traženo njegovo stupanje na snagu , koje ” koči ” Neimplementacija odluke ” Sejdić i Finci ” , već samo potpisivanje . Drugi uvjet se odnosi na ” povoljnu ocjenu situacije u BiH Upravnog odbora PIC – a , koja će se temeljiti na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma .

Podsjećamo da je visoki predstavnik u ranijim izvješćima Vijeću sigurnosti UN – a govorio da loša retorika i blokada institucija na različitim razinama u BiH sprečava punu provedbu Dejtona . Da bi u ovom dijelu moglo biti problema , svjedoči i upozorenje na stranici OHR – a u dijelu koji se odnosi na uvjete i ciljeve za zatvaranje OHR – a .

” Upravni odbor PIC – a redovito provjerava napredak u provedbi agende 5 +2 još od veljače 2008. godine . Iako je napredak ostvaren u nekim područjima , stalna neslaganja među političkim partijama dovela su do zastoja koji sprečavaju punu implementaciju agende ” , piše na stranici .

Iz Veleposlanstva SAD su nam objasnili da do daljnjeg ne mogu poslati tražene odgovore , dok su nam iz OHR – a rekli da će sporazum SNSD – SDP komentirati kada se upoznaju s detaljima .

” Upravni odbor PIC – a je jedino tijelo koje odlučuje kada će OHR biti zatvoren ” , rekla je Ljiljana Radetić , službenik za odnose s javnošću OHR – a .

Andy McGuffie , glasnogovornik specijalnog predstavnika EU u BiH , rekao je da se u sporazumu SDP – SNSD radi o pitanjima koja se prvenstveno tiču NATO integracija BiH .

” Iako put BiH ka mogućem članstvu u NATO nije izravno pitanje za EU , mi podržavamo euroatlantski program kao čimbenik mira , razvoja i reformi . Ohrabrujemo BiH da ostvari napredak kako bi ispunila uvjete koje je postavio NATO ” , rekao je McGuffie .

Sličan odgovor nam je stigao iz Stožera NATO za BiH u Sarajevu .

” Pozdravljamo svaku pravno validnu i provodivu inicijativu koja bi mogla voditi do ispunjavanja uvjeta koji su saveznici postavili za aktiviranje MAP – a . Ovo pitanje uključuje mnoge aktere u BiH . Nadamo se da će biti poduzete odgovarajuće aktivnosti kako bi se što prije omogućilo ispunjenje tog uvjeta . Rješavanje ovog pitanja je u rukama bosanskohercegovačkih političara i institucija ” , navela je Ines Kuburović , glasnogovornik Stožera .,

depo