Snapchat predstavio Izvještaj o transparentnosti

Korisnici Snapchata svakodnevno dijele svoje fotografije i videozapise s prijateljima diljem svijeta. Sa željom i trudom da korištenje ove aplikacije učini što sigurnijim, Snapchat ističe kako neprestano rade na poboljšanju pravila i smjernica svoje zajednice, kroz alate za sprječavanje, otkrivanje i provođenje štetnog sadržaja.

U prosjeku se svaki dan napravi više od pet milijardi snimaka pomoću Snapchat kamere. Od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. 5 543 281 sadržaj na globalnoj razini prekršio je Snapchat smjernice (smjernice zabranjuju štetan sadržaj, uključujući dezinformacije; teorije zavjere koje mogu uzrokovati štetu; prijevarne prakse; nezakonite aktivnosti, uključujući kupnju ili prodaju ilegalnih droga, krivotvorenje ili ilegalno oružje; govor mržnje, grupe mržnje i terorizam; uznemiravanje i uznemiravanje; prijetnje, nasilje i nanošenje štete, uključujući veličanje samoozljeđivanja; seksualno eksplicitan sadržaj i seksualno iskorištavanje djece).

U drugoj polovici 2020. Snapchat je poduzeo globalne mjere protiv 2,99% računa zbog kršenja Smjernica zajednice za sadržaj materijala o seksualnom zlostavljanju djece (CSAM). Ukupno su izbrisali 47.550 računa zbog kršenja CSAM-a i u svakom slučaju prijavili taj sadržaj NCMEC-u. *

Prema ovom izvješću, u Bosni i Hercegovini većina neprimjerenog sadržaja odnosi se na:

– seksualno eksplicitan sadržaj,
– lažno predstavljanje,
– uznemiravanje i ponižavanje,
– prijetnje i nasilje,
– Govor mržnje.

Svi mi koji koristimo online aplikacije trebamo bilo kakav neprikladan sadržaj, ne samo na Snapchatu nego i na drugim online aplikacijama i platformama, moramo se prijaviti, kako na samoj aplikaciji tako i putem online obrasca Centra za siguran internet** na www. .sigurnodijete.ba zaštitili bismo djecu i mlade od nasilja u digitalnom okruženju.

* Nacionalni centar za nestalu i iskorištenu djecu
** Centar za siguran internet osnovan je 2018. godine, a član je INHOPE – International Hotline Association (Internet
SOS linije) za prijavu neprikladnog sadržaja od 2012.

more recommended stories