Published On: Čet, stu 4th, 2021

ĆUBELA ZA HMS: Sjednica Vijeća sigurnosti prekretnica je koje nismo svjesni, Schmidt je žrtva svojih prethodnika i onih koji su mu pisali izvještaj

Prije svega, mislim da je ova sjednica Vijeća sigurnosti jedna prekretnica koje još nismo potpuno svjesni, a to je da dosadašnja autoritarna era OHR-a kao konačnog tumača svega u BiH prestaje ili je bar zamrznuta do daljnjeg, rekao je asistent na studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivan Ćubela, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Bosni i Hercegovini na kojoj Rusija i Kina kao stalne članice tog tijela nisu dopustile obraćanje Christiana Schmidta, visokog prdstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ćubela drži da je situacija u kojoj se sada našao Schmidt rezultat djelovanja svih njegovih prethodnika, čije totalne promašaje, nedemokratske poteze, nametanja, brutalne političke sječe i sve nedaće, na neki način plaća upravo on.

-Podsjećam, svaka kriza ima svoj korijen – a korijen aktualne krize nastao je nametanjem Inzkovog zakona, odnosno izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH. Stječe se dojam da je Schmidt, čovjek sa zavidnom političkom karijerom, postao kolateralna šteta svojih prethodnika i promašenih politika zapadnih zemalja. Njega se, imenom i prezimenom, naprosto ne može kriviti, štoviše pokazao je najviše razumijevanje unutarnjih odnosa od svih ostalih visokih predstavnika skupa, ali institucija koju predstavlja je jedan od direktnih krivaca za najveću postdaytonsku krizu, kazao Ćubela.

Odgovarajući na pitanje na koji će način ova jednoglasno usvojena rezolucija utjecati na buduće Schmidtovo djelovanje i hoće li on moći efektivno koristiti bonske ovlasti te kako bi njihovo eventualno korištenje bilo dočekano u Republici Srpskoj, Ćubela primjećuje jednu jako zanimljivu stvar. Politolog sa Sveučilišta u Mostaru upitao se tko doista rukovodi OHR-om – Schmidt ili aparat koji ga čini?

– Mislim da si je ovo pitanje upravo Schmidt i postavio jer izvještaj koji je, istina, on potpisao je potpuni promašaj i izgleda kao manifest unitarističkih perjanica. Prije dva tjedna izvršeno je rušenje pravosudnog sustava i svi znaju na kakav način, a takvo što se ni u jednom segmentu ne spominje. Tzv. Bonske ovlasti nisu onemogućene, nisu nestale, ali smatram da je reperkusija ove sjednice da su one suspendirane – naprosto ne postoji ni unutar zapadnih zemalja dogovora kako pristupiti, jer se dosadašnji koncept pokazao potpuno promašenim, a kamoli na razini Vijeća sigurnosti koje imenuje i odobrava Visokog predstavnika. Preduvjeti 5 + 2 kao uvjeti za njegovo zatvaranje su ruku na srce, nemoguća misija. Zaključak je da je ovakav koncept i ovakva agenda djelovanja OHR-a okončana ili je na izdisaju. Na svjetskoj razini potrebno je pronaći jedan fikcionalan okvir pristupa jer ovako više naprosto ne ide, kazao je Ćubela.

Osvrćući se na aktualna događanja s East Rivera, sugovornik HMS-a smatra da se nema izravnog odražavanja na poziciju Hrvata u ovome slučaju s OHR-om.

-Stav hrvatskih legitimnih političkih predstavnika je tu jasan – potrebno je napraviti stabilan sustav gdje potreba za OHR-om više neće ni postojati. Znamo što je ključ političkih napora za poziciju hrvatskog naroda i u tome smjeru treba nastaviti. Na svjetskoj pozornici napravljen je preokret i postalo je jasno da politika kakvu unitaristi zazivaju, i prešutno su takvo što uživali u vidu potpore nekih zemalja, više ne prolazi jer je neodrživa, kazao je Ćubela./B. G./HMS/

guest
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dunja
Dunja
1 mjesec prije

Bravo, Ćubela. Dobar I realan članak.

Bake
Bake
Odgovori   Dunja
1 mjesec prije

Nije ovo Ćubelin tekst, već Čovićev

Dunja
Dunja
Odgovori   Bake
1 mjesec prije

Nije problem. Treba biti složan I na istoj stranici ko vi mošnje. Tu vam kapu skidam.

Dunja
Dunja
1 mjesec prije

Šmit je mogao nešto o uraditi samo da je poništio Inzkov nametnuti zakon. Ali pobogu, kako će to uraditi. Svi ti VP su bogom dati ljudi, a mi smo svi skupina idiota i glupana kojima možeš raditi šta hoćeš.

Danilo V
Danilo V
Odgovori   Dunja
1 mjesec prije

Dunja..Smit je dosao da zavrsi Nemacko-nacisticki posao..ne zavaravaj se..Da zacementira “Inckov zadatak” direktno dobijen od Nemacke i nemackog BND-a ..kako bi Nemci oprali preko Srba svoje zverske krvave njuske i čeljusti..
Samo se zver pretvarala i lose odglumila..
Sve radi Nemacka da prisvoji BiH i izadje na Drinu..
Sve ostalo su samo taktike lazne..ketmanske..

Bojan
Bojan
1 mjesec prije

Bakir kaže da sad proizvodi metke i da je dovoljno jak da napadne Srbe. A Milanović kaže da može samo da baca kestene. Neko od njih dvojice laže.

Dunja
Dunja
Odgovori   Bojan
1 mjesec prije

Ja Bakiru vjerujem da štanca metke I sprema se za rat. To je bezobrazna i nezahvalna bagra. Milanović malo karikira, ali ja bih se Bakira plašio. Zoka ba, šalji I nama municije i zbrojevki…

Danilo V
Danilo V
Odgovori   Bojan
1 mjesec prije

Bakir da bi prikrio..pokrio..svoj dzihad i terorizam..kao i kriminalizaciju drustva i institucija BiH..diplome..ubistva (Memic)..i sacuvao muslimanske ratne zlikovce..će izazvati rat..
Bakir je taj koji je razotkriven..kao i Nemacka naci politika.prema Srbima..

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Danilo V
1 mjesec prije

Srbi su najrevnosnije sluge HITLERA …željezni KRIŽ NEDICU i SPC ….srbija riješila jevrejsko pitanje1941 prije NDH PAVELIĆ….svabe rjesavale citav rat..pa ti vidi ko je fasista nacista…

Dunja
Dunja
1 mjesec prije

Druga stvar, ta muslimanka što mu je pisala tekst izvješća, ga je preveslala ko najvećeg šupka. Ovo pod uslovom da je Šmit imao poštene namjere prema sva 3 naroda. A ako je htio da i dalje podržava samo mošnje, kao i svi njegovi prethodnici (što je i najverovatnije), onda je dobio šta je zaslužio. Ma salama, efendi Šmit!

Danilo V
Danilo V
Odgovori   Dunja
1 mjesec prije

Sad ce Smit jos zesce..da gura tu politiku..nebi li “dokazao” da je u “pravu”..
Dogovorice se sa muslimanima da krenu ubistva i atentati kao i teroristicke akcije..

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Danilo V
1 mjesec prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

I poslje incka incko nevidim razliku !

Danilo V
Danilo V
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Isti naci drek..XXL SS

baja mali knindja
baja mali knindja
1 mjesec prije

tako je, Hrvatima dati poziciju Srba sa Banije

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   baja mali knindja
1 mjesec prije

Srbi su konstitutivan NAROD u hrvatskoj

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Da li je incko kupio kucu u drveniku ili mu je neki lobista poklonio?