Published On: Čet, ruj 24th, 2020

Hoće li Selmo Cikotić strpati Radovana Viškovića u logor i hoće li Višković zauvijek nestati?

Nakon što je Emir Suljagić inicirao da se protiv Radovana Viškovića, samozatajnog premijera Republike Srpske podigne optužnica zbog svjedočenja iz 2017. u kojoj svjedok navodi da je isti nudio novac za premještanje masovne grobnice Bošnjaka, reagirao je – Željko Komšić.

Piše: Tvrtko Milović

On je podržao inicijativu svog političkog gurua i idola, te poručio tužiteljstvu BiH da im je „obaveza ispitati navode svjedoka“.

Da je tako isto reagirao u slučaju Selme Cikotića, Željko Komšić bio bi dosljedan insan.

Ali nije

Cikotić

Selmo Cikotić ne samo da je direktno odgovoran za sudbinu 23 zarobljena bugojanska Hrvata, nego je najizgledniji odgovorni za nastanak primarne masovne grobnice istih. Ako ih nije ubio svojom rukom, Cikotić u najmanju ruku zna gdje i kako su bugojanski Hrvati ubijeni.

Naravno, Komšiću nikad nije palo na pamet dati izjavu protiv Cikotića, jer nuđenje novca za premještanje masovne grobnice Bošnjaka Komšiću je daleko teži zločin od organiziranja i punjenja masovne grobnice Hrvata.

Komparacija Višković-Cikotić ustvari je jedna od bezbroj licemjerja koje se može opaziti u BiH na dnevnoj bazi.

Ipak, vrijedi posjetiti da se za Cikotićevu ulogu u ratu zna najmanje 25 godina, dok se za Viškovićevu „epizodu“ saznalo tek 2017. To ne samo da nije omelo SDA da predloži Cikotića na mjesto ministra sigurnosti, nego ih je motiviralo.

Hrvati


Hrvati, koliko znamo, nisu mogli spriječiti Cikotićevo imenovanje, kao što nisu mogli spriječiti ni izbor Željka Komšića. Ali ima stvari koje Hrvati mogu učiniti.

Kada je Komšić izabran po treći put, stranke okupljene oko HNS-a pokrenule su inicijativu da se Komšića svugdje gdje je to moguće, proglasi Personom non grata. Iako simboličan čin, ovo je poslalo jasnu poruku i njemu i SDA da će izbor Komšića biti itekako skup.

Komšić se nekoliko dana po medijima kreveljio kako mu „nitko ne može zabraniti da negdje dođe“ ali to nije ni namjera proglašenja Personom non grata. To jednostavno znači da je nepoželjan.

Tako je i bilo. Komšić se samo jednom pojavio u općini gdje je proglašen nepoželjnim (baš Bugojno!), pojeo sudžuke u nekoj kafani i razgulio za Sarajevo. U općinama gdje je nepoželjan više se nije pojavljivao.

HNS

Na žalost, stranke HNS-a i kad u nečemu uspiju nisu toga svjesne. Ista ili slična reakcija mogla se ponoviti i u slučaju Cikotića. Ali stranke okupljene u HNS-u nisu se oglašavale.

Uvreda zvana Cikotić bezbrižno upražnjava svoju funkciju lišen barem neugode kojoj je Komšić izložen.

Nije dakle samo problem što Hrvati ne mogu spriječiti da ih SDA ponižava imenovanjima.

Problem je što ne učine ni ono što mogu.

Uostalom, HNS ne mora raditi ništa više nego što Komšić radi – podržavati nečije inicijative da se protiv političkih protivnika podižu optužnice.

Naći ćemo i gurua ako treba.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>