Published On: Sat, Apr 20th, 2013

ŠMIĆEV SMS GALIĆU : Dovest ću vehabije da ti siluju ženu i djecu, a ti ćeš to gledati

Tužiteljstvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog da braći Mati (1969.) i Blagi Šimiću (1976.), osumnjičenima za neovlašteni promet drogom, odredi pritvor od 30 dana. Braća Šimić su, podsjetimo, uhićena u četvrtak ujutro po tko zna koji put u akciji Federalne uprave policije izvedene po nalogu Tužiteljstva u Grudama zbog više kaznenih djela u vezi s organiziranim kriminalom, prometom droge, napadom na ovlaštene službene osobe, nedopuštenim držanjem oružja i eksplozivnih materija. Osumnjičeni su i za prijetnje smrću komesaru MUP-a Zapadno-hercegovačke županije Zoranu Galiću.
 
Međutim, kako se jučer moglo čuti na ročištu na kojem se raspravljalo o određivanju pritvora Šimićima, istraga je trenutačno bazirana na krijumčarenje droge zbog jakih dokaza protiv osumnjičenih, koji se terete da su od 2008. do zadnjeg uhićenja, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, vršili neovlaštenu međunarodnu kupnju, prijenos i prijevoz skunka iz BiH u Hrvatsku. Za prijetnje smrću i planiranje atentata na Galića vodit će se posebna istraga. Tužitelji Saša Sarajlić i Dubravko Čampara su na jučerašnjem ročištu obrazložili zbog čega je pritvor zatražen, odnosno zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage, ponavljanja djela i uznemiravanja javnosti. “Da bismo stekli jasnu sliku o kriminalnim aktivnostima braće Šimić, treba promatrati razdoblje do 17. prosinca prošle godine kada su uhićeni po nalogu Tužiteljstva (akcija ‘Meteor’, op.a) te razdoblje nakon tog datuma. Tada su se teretili za carinske prevare u vezi s uvozom automobila, krivotvorenjem isprava te krijumčarenjem droge i oružja. Automobile su nabavljali u inozemstvu, sjekli ih na autootpadima, među kojima je i onaj u mjestu Borajna, krivotvorili dokumente i prekucavali brojeve šasija na motorima. U posljednje vrijeme je oduzeto desetak automobila zbog prekucanih brojeva šasija, a sumnja se da su kupljeni od osumnjičenih. U pretresima izvršenim 17. prosinca prošle godine pronađena je pumparica, lovačko oružje, pištolji, dva i pol kilograma eksploziva za koji je prijetila opasnost da se samozapali u kakvom je stanju. Ipak, prvi put nije bilo dovoljno dokaza da se za njih zatraži pritvor. Sada imamo činjenice koje jasno potvrđuju da je droga išla preko granica BiH i istraga je na to bazirana”, istaknuo je tužitelj Sarajlić, komentirajući kako su braća Šimić spremna za krađu pršuta kod susjeda do krađe space shuttlea. Tužitelj Čampara je također naveo da u vezi s prometom droge postoje novi dokazi da su braća i veći broj nepoznatih osoba radili ovo djelo te je podsjetio da je u prosincu prošle godine pretresom pronađeno 12 kilograma skunka, a ubrzo je MUP ZHŽ-a ponovno pretresao lokacije, te su pronađena još četiri kilograma skunka. Određena količina droge je pronađena i u pretresima izvršenim u četvrtak.

Opasnost od bijega
Tužitelj Čampara je naglasio da postoji opasnost od bijega, jer osumnjičeni često prelaze granicu s Hrvatskom, čiji su državljani i žive blizu iste. Posebno je govorio o zaštiti svjedoka koji se boje svjedočiti protiv Šimića, jer su ranije osumnjičeni napadali i njih i njihovu imovinu, te su svjedoci u strahu. Zatim je tužitelj pročitao službenu zabilješku komesara Galića koju je dostavio nakon prijeteće SMS poruke koju mu je uputio Mate Šimić sa sadržajem: “Skinut ću glavu tebi, ženi i djeci, dovest ću vehabije da ti siluju ženu i djecu, a ti ćeš to gledati.” Navedeno je još da su Šimići pucali na Petra Brnadića, napali Dalibora Marjanovića te pretukli graničnog policajca i profesora u srednjoj školi. “Ranije su osuđivani i protiv njih se vodi više postupaka. Dovoljno je samo pogledati izvode iz kaznenih i policijskih evidencija pa će se jasno vidjeti o kakvim se osobama radi. Proteklih godina su često uhićivani, a jedan od njih je i pobjegao policajcima. Stanovništvo Gruda je u strahu od terora koji provode već duže vrijeme, te postoji opasnost da će se nastaviti ako im se ne odredi pritvor”, naglasio je tužitelj Čampara. Od Suda je zatražio da obrani ne dostavlja dokaze i izjave svjedoke, upravo zbog njihove zaštite. Zanimljivo je još i da je Tužiteljstvo zatražilo da u pritvoru osumnjičeni ne budu smješteni u Mostaru. Odvjetnica braće Šimić Irena Pehar je izlaganje tužitelja Sarajlića i Čampare ocijenila izlišnim, neargumentiranim i neutemeljenim. Navela je također da ne vidi posebne uvjete zbog kojih obrani ne bi bili ustupljeni iskazi svjedoka, jer u prijedlogu za određivanje pritvora nije navedeno na koji bi način osumnjičeni ugrozili svjedoke i istragu. Odvjetnica Pehar je umjesto pritvora od Suda zatražila da njezinim klijentima izrekne odgovarajuće mjere zabrane. Ipak, ukoliko pritvor bude određen, odvjetnica Pehar je zatražila da braća Šimić budu smještena u pritvorsku jedinici Suda BiH. Navela je još također da Mate Šimić ima modricu ispod desnog lakta koju je zadobio prilikom uhićenja. Mate i Blago Šimić samo su kratko naveli da se slažu s izlaganjem svoje odvjetnice. Braća Šimić su, podsjetimo, uhićena u obiteljskoj kući u četvrtak rano ujutro u akciji koju su izveli pripadnici FUP-a i MUP-a ZHŽ-a. Akcija i upad u kuću su izvedeni kada su osumnjičeni spavali, stoga nisu bili u mogućnosti pružiti otpor.
Dnevni list