Published On: Sub, tra 20th, 2013

MOSTAR: Milan Jovičić javnim proglasom pozvao Hercegovce na osnivanje regije

Bivši predsjednik Gradskog vijeća Mostara i jedan od najistaknutijih intelektualaca Mostara Milan Jovićić uputio je proglas kojim je pozvao građane Hercegovine na osnivanje regije Hercegovina.
On je uputio proglas na adrese brojnih institucija, organizacija i udruženja širom Hercegovine u kojem ističe kako je vrijeme da se građani Hercegovine oslobode “svih politikantskih tirada, razdvojenosti i netrpeljivosti”.
“Okrenimo se isključivo našoj ekonomiji i optimalnom iskorištavanju svih prirodnih resursa Hercegovine”, navodi Jovićić u svome proglasu.
Jovićić poziva na trezveno i korisno razmišljanje o stvaranju jedne prosperitetne regije koja bi se zvala Hercegovina, sa svim odlikama jedne Kalifornije ili jedne pokrajine Švicarske. On građane Hercegovine poziva na obezbjeđivanje partnerstva koji bi poslužio kao ključ svakoga uspjeha, sa zajednicom opština; od Neuma do Konjica, od Prozora do Livna, od Ljubuškoga do Posušja, od Trebinja do Gacka i Nevesinaja, sve do Mostara i zajedničkog centra svih hercegovačkih socijalnih, kulturnih, zdravstvenih, obrazovnih i svakih drugih životnih potreba.
“Zajednički osmislimo i usvojimo tu viziju razvitka, naše Hercegovine sa jasnim strateškim ciljevima i bez sumnje bi imali jednu od najboljih ekonomskih regija u našoj zajedničkoj nam domovini Bosni i Hercegovini. Naše hercegovačko podneblje, sa obilatim sunčanim danima, sa velikim količinama vode i površinama plodne zemlje, idealni su uslovi i prirodni resursi za poljoprivredu i razvoj voćarstva, povrtlarstva, vinogradastva, ljekovitoga bilja i pčelarstva, sa mogućnostima izgradnje proizvodnih kapaciteta uz upotrebu sopstvene sirovine”, navodi bivši predsjedik mostarskog gradskog vijeća i istaknuti predstavnik mostarskih Srba Milan Jovičić u svom proglasu.