Published On: Wed, Jul 13th, 2016

SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o objavljivanju rezultata popisa

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj čiji je cilj objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

Za usvajanje ovog zakona glasalo je 66 poslanika, nitko nije bio protiv, niti uzdržan, dok su zastupnici Koalicije “Domovina” ranije napustili posebnu skupštinsku sjednicu.

Ovim zakonom, koji ima sedam članova, uređuje se način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

Rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku Republike Srpske prema Programu obrade podataka koji će donijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovi rezultati bit će objavljeni u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, a Zavod je prema odredbi Zakona obvezan Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeti izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi s realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Prema odredbama Zakona, upravni nadzor nad njegovim sprovođenjem i propisa donesenih na osnovu njega vrši Ministarstvo financija Republike Srpske.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković istakla je da je Republika Srpska zakonito obavljala sve akivnosti u procesu popisa stanovništva u BiH.

“Zbog nezakonitosti s razine BiH nije nam ostala nikakva mogućnost, osim da objavimo svoje statističke podatke koji će biti precizni i validni”, istakla je Čičković u završnoj riječi, nakon zastupničke rasprave o ovom zakonu.

Zastupnici stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj u raspravi su bili suglasni da je potrebno usvojiti ovaj zakon i objaviti točne statističke podatke.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je ovu posebnu sjednicu.

Nakon ove sjednice bit će nastavljena 13. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će zastupnici razmatrati Konsolidovani izvještaj o izvršenju proračuna Republike Srpske za prošlu godinu./Srna