Published On: Wed, Jun 22nd, 2016

SKUPŠTINA RS: Bosić zatražio objavu rezultate popisa za RS, zastupnici suglasni u odbacivanju Jukićeve odluke

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) smatra da, ako postoji mogućnost, Republika Srpska treba  objaviti rezultate popisa stanovništva za svoju teritoriju.

Tvrdi da u Federaciji BiH nema političke volje da se popis stanovništva u BiH dovede do kraja, a da kod stranaka sa sjedištem u RS-u postoji politička volja da se ne prihvate “lažni podaci“.

Bosić je u obraćanju zastupnicima na posebnoj sjednici parlamenta RS-a, rekao da vjeruje da će stranke sa sjedištem u RS-u jednoglasno tako i odlučiti.

Ističući da je uložen ogroman trud i novac u provođenje popisa, “ali da na kraju, izgleda, neće biti nikakvog efekta”, Bosić je ustvrdio da se u takvu situaciju došlo zbog usvajanja loših zakona u proteklim godinama, jer ih je svako tumačio na svoj način, prenosi fena.

-Grešaka je bilo i od predstavnika RS-a. Trebalo je više pažnje obratiti na ovaj proces – ocijenio je.

Kada se došlo u sadašnju situaciju, dodao je da su predstavnici skupštine većine na razini BiH 5. svibnja ove godine u Predsjedništvu BiH postigli politički dogovor da se odgodi objava rezultata popisa za kraj ove godine zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije.

Potom je 10. svibnja direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić također to zatražio u dopisu Vijeću ministara BiH, da bi 16. svibnja bio pozvan u Tužiteljstvo BiH, a 18. svibnja donio odluku o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

-Jasno je da u cijelom ovom procesu stvari nisu išle kako je trebalo i da je postojao jak pravosudni utjecaj na donošenje takve odluke – tvrdi Bosić.

Kao njemu nejasna pitanja naveo je to ima li Zavod za statistiku RS-a pravo na popisni materijal za taj entitet i njegovu objavu, te sudjeluje li sada u pripremi objave popisnih rezultata.

Dodao je da treba vidjeti šta je realno moguće uraditi kako bi se izašlo iz sadašnje situacije i pozvao zastupnike Narodne skupštine RS-a da sve što se dogodilo ne koriste u međusobne obračune.

Zastupnici suglasni: Odbaciti Jukićevu odluku o popisu

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj suglasni su da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, jer je nezakonita.

Šef Kluba zastupnika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović ocijenila je da je u uređenim društvima popis stanovništva tehničko pitanje.

“Navedna odluka, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, je definitivno značila kraj struke, a početak politike. Srpski narod je ponovo preglasan, što ne smije biti zanemareno”, rekla je Stevanović na posebnoj skupštinskoj sjednici.

Ona je, kako prenosi Srna, napomenula da će DNS podržati skupštinske zaključke kojima će biti zaštićeni interesi Republike Srpske.

Šef Kluba zastupnika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić upozorio je da je navedena odluka u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva u BiH.

Protić je podsjetio da je Zavod za statistiku ukazao na brojna kršenja zakona i nepravilnosti koje su izazvane donošenjem navedene odluke.

“Zbog netočnih i nevalidnih podataka BiH dobija lažnu sliku i nereprezentativnu statistiku. Zbog toga je potrebno izvan snage staviti odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH”, rekao je Protić.

Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da je Jukić, donošenjem navedene odluke, napravio problem u procesu popisa stanovništva. “Iza Jukićeve odluke stoji lider HDZ-a Dragan Čović”, dodao je Govedarica.

Zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović kaže da se pitanje popisa ne smije tretirati politički, s ciljem stvaranja prividnog broja stanovnika.

“Očekujem da ćemo usvojiti kvalitetne zaključke i obvezati Republički zavod za statistiku da odbaci navedenu odluku kao nezakonitu”, rekao je Borenović.

On je ocijenio da je o pitanju popisa potreban potpuni konsenzus u Republici Srpskoj.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju Informaciju o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. /HMS/