Published On: Sat, Aug 22nd, 2020

SKANDALOZNA IZJAVA – CIKOTIĆ: Čuo sam seksi ideje o vraćanju migranata, nemamo turiste ali imamo migrante koji troše novac

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je kako je čuo “zanimljive I seksi ideje” o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla.

On je dao i jednu, pomalo nevjerojatnu konstataciju, da zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imamo reduciran broj turista zbog koronavirusa.

Analizirajući migrantsku krizu u BiH, zahtjeve za readmisijom odnosno povratku osoba u zemlje njihovog porijekla te mnogim izazovima koji su pred BiH u vezi ovog problema, Cikotić je kazao:

“Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki”, prenosi sarajevski portal Klix.

Cikotić je dao još jednu veoma interesantnu, pomalo i šokantnu izjavu, komentirajući tešku situaciju u Unsko-sanskoj županiji. I dok lokalno stanovništvo već tri godine upozorava na iznimne pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali ulice, sela i gradove, Cikotić smatra da prisustvo ilegalnih migranata u BiH – ima i pozitivan aspekt.

“Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše itd”, ustvrdio je.

On je kazao i da su prava i slobode lokalnog stanovništva uskraćene te naglasio da građani trebaju surađivati s lokalnim i županijskim vlastima i da se problemi mogu riješiti samo organiziranim naporima u okviru zakona, a ne nasiljem.

Cikotić je kazao da država BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija te slobode i prava migranata.

“Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu zato što im je tamo dobro krenuli u jednu avanturu. Mnogi od njih nastradaju na tom putu – budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani itd”, izjavio je Cikotić za Face TV.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima identificira migrante i da je to složen proces jer se mnogi lažno predstavljaju, a da je za readmisiju je potrebna kvalitetna identifikacija i sporazumi o readmisijama s državama u koje se trebaju vratiti.

“Dogovorili smo s pakistanskim ambasadorom da pokrenemo procedure sporazuma o readmisiji”, dodao je.

Cikotić smatra da se BiH vlada migrantskom krizom, iako slike s terena pokazuju drugačije.

“U suštini BiH vlada migrantskom krizom. Ima relativno veliki broj migranata za tu veličinu teritorije, stanovništva i privrede. Uglavnom su na prostoru Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona. Vrlo sam zahvalan strukturama vlasti u tim kantonima što poduzimaju puno napora i mjera i postupaka da situaciju drže pod kontrolom“, dodao je.

Od progonitelja Hrvata do ministra

Cikotić je bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH te je bio na čelu Operativne grupe „Zapad“, koja je bila podređena 3. korpusu Armije RBiH.

Hrvatske žrtve terete ga za zločine, ubijanja, i protjerivanja bugojanskih Hrvata, dok je istovremeno njegovo ime Tužiteljstvo BiH maknulo iz optužnice Dževadu Mlaći, podsjeća HMS,

Sjedište OG Zapad 3. bilo je u Bugojno, a u njenom sastavu 307. brdska brigada, brigada Vojne policije istoimene Armije BiH, TO i stanica civilne sigurnosti – odnosno, pripadnici MUP-a Republike BiH u općini Bugojno.

S teritorija pod izravnom kontrolom OG Zapad na čijem je čelu bio Selmo Cikotić, odnosno, s prostora bugojanske općine, istjerano je 15 tisuća Hrvata, njih više od tisuću prošlo je tretman u logorima smrti, a ubijeno je ukupno 90 civila, pisao je ranije internetski portal Dnevnik.ba.

Kako je ovaj mostarski portal pisao još sredinom 2018. godine, Selmo Cikotić se više od 20 godina dovodi u (ne)izravnu vezu s ratnim zločinima počinjenim u Bugojnu. Njegova uloga i danas je (ne)jasna u jednoj od najtežih epizoda recentne hrvatske povijesti u Središnjoj Bosni – nestankom 19 bugojanskih Hrvata, a posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju trojici zarobljenika pronađeni su upravo na dan Cikotićevog imenovanja u Zastupničkom domu PS BIH, dok posmrtni ostatci ostalih 16 zarobljenika ni do danas nisu pronađeni.

Na mjesto ministra sigurnosti izabran je zahvaljujući preglasavanju hrvatskih zastupnika iz HDZ-a BiH (HNS) od strane bošnjačke osovine SDA-DF te još nekih bošnjačkih stranaka kao i Dodikovog SNSD-a, prenosi HMS.ba