Published On: Čet, srp 26th, 2012

Sjever Kosova ide prema autonomiji

Sjeverni dio Kosova ide u pravcu autonomije ili Ahtisari Plusa, navodi politička studija kosovskog Instituta za politička istraživanja KIPRED, javlja slobodnaevropa.org.

Ovakav trend će slomiti funkcionalnost Kosova kao normalne države, i imati će i nepoželjne efekte na susjede, i to u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, smatraju analitičari iz kosovskog Instituta za politička istraživanja.

Prema autorima, direktoru instituta KIPRED Iliru Dedi i višem istraživaču Shpendu Kursaniju, moguće će rješenje na sjeveru Kosova dovesti do stvaranja dva nacionalna entiteta Srba i Albanaca, kao što je slučaj u postdaytonskoj BiH.

To bi, prema autorima ove studije, moglo prouzročiti iseljenja Srba sa juga Kosova, Albanaca sa sjevera a imati će izravne posljedice u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Ilira Dede postoje i pritisci sa strane za formiranjem vlade u Prištini koja bi dozvolila autonomiju za sjever.

“Kod političkog vodstva u Prištini ne postoji volja da se onemogući autonomija za sjever. Zbog toga postoji međunarodni pritisak kako bi došlo do formiranja nove vlade u Prištini, ili kako oni sami kažu OVK vlade, koju bi činili Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Međunarodna zajednica misli da ova vlada može dati autonomiju sjeveru, a bez unutarnjih posljedica. Ovo je jako velika pogreška Zapada i velika je katastrofa što međunarodna zajednica koja se već 20 godina bavi ovim problemom, nije uspjela shvatiti kako brza kratkoročna rješenja ne donose stabilnost”, kazao je Deda.

Dodao je kako se promjena vlade na Kosovu očekuje na jesen, nakon čega će ta vlada ući u politički dijalog sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i budućim premijerom Ivicom Dačićem.

U analizi se također ističe kako zapadne sile pokušavaju postići normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, bez međusobnog priznanja, što bi moglo biti plaćeno autonomijom za sjever Kosova.

Shpend Kursani navodi kako simbolično gledano, rukovanje premijera Kosova Hashima Thacija i predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića najbolje objašnjava konačno rješenje za sjever Kosova.

Autori dodaju kako spomenuti scenarij postaje još opasniji uzimajući u obzir zaokret politike SAD od Europe ka Aziji i Pacifiku, a što će ostaviti problem Balkana u rukama EU. Europska Unija, dodaje se, podjeljena i nespremna u svom pristupu prema Balkanu kao i prije 20 godina, i sa svojim unutarnjim problemima, biti će još nesposobnija baviti se problemom kakav je Balkan. Autori dodaju da je Ahtisarijev plan jedino rešenje za sjever Kosova.

hrsvijet.net

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare