Published On: Čet, srp 26th, 2012

Nikolu Teslu proglasiti svetim?

BEOGRAD – Teslina znanstvena fondacija iz Philadelphije uputila je 7. lipnja Sinodu Srpske pravoslavne crkve i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju prijedlog da Nikola Tesla bude proglašen za sveca.

-Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavatelji širom sveta predlažu da on bude proglašen za sveca, rekla je glasnogovornica Tesline znanstvene fondacije Mirna Momčičević, prenijela je Srna.

Podrška ideji stigla iz Brazila, Nizozemske, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i Srbije, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Usprkos inicijativi Srba iz Kanade da SPC Nikolu Teslu proglasi za sveca, šanse da se to dogodi, kažu upućeni, vrlo su male.

Srpska crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definiranu proceduru kanonizacije, ali za upis u diptih svetih podrazumijeva ispunjenje određenih uvjeta.

U Patrijaršiji SPC napominju da je presudno je li “kandidat” za života bio istinski vjernik ili je postradao za vjeru i narod.

Potrebno je i da u narodu postoji kult kršćanskog vjerovanja u predloženu ličnost, ali i da se na njegovom počivalištu ispunjavaju molitve vjernika.

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare