Published On: Sri, ruj 25th, 2019

Papa je poručio da je “prozelitizam” antikršćanska praksa. Što od tog može naučiti Hercegovina?

Papa je jučer  zahvalio svojem timu na vođenju njegova iznimno popularnog Twitter profila, ali uz malo upozorenje.

– Jednu stvar nikako ne smijete raditi, a to je reklamiranje. Ne smijete se ponašati kao posao koji želi privući više ljudi… Da upotrijebim tehnički izraz – ne smijete prozelitizirati. To nije kršćanski – zaključio je.

Prozelitizam (od grč. proselythos – pridošlica, došljak) označava nametljivo i nasrtljivo, nasilno i fanatično vrbovanje za jednu vjersku zajednicupolitičku grupaciju ili za određene svjetonazore. Pojam također označava i gorljivost novoobraćenika te njegova često fanatična nastojanja da se na bilo koji način privoli što više novih pristaša (prozelita).

Pojam prozelitizam usko je povezan s bitnim pojmovima kršćanske teologije, kao npr. misijski nalog, jedinstvo Crkve, zajedničko kršćansko svjedočenje, ekumenizam, dijalog.

U posljednjih nekoliko desetljeća, pa i stoljeća, pojam je poprimio potpuno negativno značenje.

Pojam se više ne odnosi na praksu nasilnog preobraćivanja, koja je u nekim zemljama i zakonom zabranjena, primjerice u Grčkoj. Na našim prostorima nasilno preobraćivanje nije bilo samo tijekom nacističke okupacije Hrvatske nego i znatno ranije. U Dalmaciji je pod Austrijskom upravom, došlo do prozelitizma nad pravoslavcima, koji su od straha za život prelazili na katoličanstvo.

Prozelitizam o kojem govori Papa nešto je drugo. U moderno vrijeme kada Crkva sve više koristi socijalne mreže, prozelitizam se odnosi na praksu skupljanja podanika i obožavatelja pod svaku cijenu, čime se gubi smisao same poruke, vjere, i bit Riječi koja se želi prenijeti.

Onaj koji okuplja ne smije postati robom Broja. Broj ne može biti mjerilo vrijednosti Riječi.

Riječ ne smije pasti pred silom brojeva.

Prenešeno na dašanje evangeliste s facebooka i twitera, Papina poruka značila bi: Ništa ne znači tvoj broj followera, broj mladih na festivalu mladih, broj ukazanja i gospinih poruka, ako se izgubila suština. Ako se palo pod silom broja a na uštrb Riječi.

Pri čemu je Riječ zna se koja Riječ. Ona Riječ koja tijelom postade i nastani se među nama.

Doista što znače tisuće lajkova followera kojima lažni prorok može prodati lažnu riječ?  Koji vjeruju u sve što im se ponudi, koji reagiraju psihologijom mase, i ponavljaju “on mora da je u pravu, ta vidi koliki ga slijede, on mora da govori istinu pa vidiš koliko se mladih tamo skupilo”.

Zar je vrijednije tisuću prozelita od jednog koji je shvatio Riječ?

No kao Papa nije popularan u ovom kraju, a jesu svećenici koji Pape nazivaju Sotonama i pedofilima, i koji stanuju u okupiranim papinskim kućama Hercegovine, nismo nešto stava da će i ovaj tekst bilo što promijeniti.

Vratimo se na kraju na Papinu poruku njegovom timu, koji je ga je bio odlučio reklamirati. Jeste li možda primjetili u zadnje vrijeme neke svećenike koji reklamiraju svoje profile po socijalnim mrežama? Možda neka svetišta koja se reklamiraju? Jeste? Dobro. Samo pitamo.

Poskok.info