Published On: Uto, kol 27th, 2013

Šefovi mostarskog zatvora pomagali braći Šimić

Federalna uprava policije podnijela je Tužiteljstvu BiH izvješće o počinjenom krivičnom djelu protiv dvije osobe iz Mostara, a u svezi sa krivičnim djelom organiziranog kriminala. Izvješće je podnijeto protiv direktora Kazneno popravnog zavoda (KPZ) Romea Zelenike i Marija Bošnjaka,

rukovoditelja u KPZ-u Mostar, prva je izvjestila Federalna televizija (FTV). Zeleniku i Bošnjaka tereti se, između ostalog, i za sudjelovanje u kriminalnoj skupini braće Šimić.

Ovu informaciju je za Dnevni avaz potvrdio i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač. Kako se navodi u izvješću FUP-a, prijava je podnesena zbog sumnje u sudjelovanje u organiziranom kriminalu s ozloglašenom braćom Šimić, Matom zvanim Dolkić i Blagom. Zelenika je, kako stoji u izvješću, bio u društvu braće Šimić noć prije njihovog uhićenja, a navodi se da je ustupao svoj službeno vozilo za prijevoz opojnih droga.

Šimići, višestruki počinitelji brojnih kaznenih djela, uhićeni su zbog planiranja ubojstva komesara policije ZHŽ-a Zorana Galića.

Također, prema ovim informacijama, sumnjiči ga se za prekoračenje ovlasti i zlouporabu položaja, kao i navođenje ženskih osoba na pružanje seksualnih usluga drugim osobama, a iskorištavanjem položaja u kojem su se nalazile, obaćavajući im, kao protuuslugu, zaposlenje.

Zeleniku se tereti da je postao članom kriminalne skupine braće Šimić te da je, izvršavajući naloge Mate Šimića, zlouporabio svoj položaj, a osumnjičen je za izdavanje izvanzavodskih pogodnosti osuđenicima koji za to nisu imali pravo (slobodni vikendi itd.), izdavanje određenih službenih dokumenata, sređivanje polaganja vozačkih ispita itd.

Bošnjaka se, prema istom izvoru, sumnjiči za prekoračenje ovlasti i zlouporabu položaja. Stavlja mu se na teret da je također član kriminalne skupine te da je, u suradnji sa Zelenikom, omogućavao korištenje izvanzavodskih usluga za neke osuđenike te odrađivao druge poslove zbog financijske koristi.

Komentar za ove navode iz izvješća FUP-a, brojni novinari jučer nisu mogli dobiti jer se direktor KPZ-a Mostar nije odazivao na pozive, a njegova tajnica na radnom mjestu kazala je da se nalazi na godišnjem odmoru.

Podsjetimo, Vlada F BiH početkom srpnja ove godine ponovno je imenovala Romea Zeleniku za direktora KPZ-a poluotvorenog tipa u Mostaru. Zelenika je još na slobodi te se očekuju potezi Tužiteljstva BiH po ovom predmetu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare