Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

SDP KONTROLA NIJE IM SMETALA: Udruga Bh novinara protiv novog UO FTV-a

Must Read
foto Gadgeterija.net.
foto: Gadgeterija.net

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas oštri protest “novoj parlamentarnoj većini” Zastupničkog doma Palamenta Federacije BiH, koja je na jučerašnjoj sjednici potpuno derogirala Zakon o RTV Federacije i nelegalno imenovala tijelo pod nazivom “Privremeni upravni odbor RTV Federacije BiH”.

Iz Udruženja i Linije upozoravaju da je grubo kršenje Zakona o RTVFBiH, koji je ranije usvojio taj isti Parlament, kao i imenovanje novih članova uprave ovog medija mimo svih zakonskih odredbi, konkursnih pravila i važećih parlamentarnih procedura, nezapamćen akt političkog nasilja nad vrijednostima javnog sistema informiranja.

“Ovaj čin je istovremeno i demostriranje sile zakonodavne vlasti nad javnim medijem, koji bi, po svojoj misiji, morao biti zaštićen od stranačkih, nacionalnih ili interesa pojedinaca. Nametanje politički podobne uprave u federalnom javnom servisu, nažalost, predstavlja dugoročno stvaranje haosa i nesigurnosti u svim drugim javnim medijima, počevši od općinskog do državnog nivoa vlasti”, navodi se u saopćenju Udruženja i Linije.

Izražavajući duboku zabrinutost nad sudbinom federalne RTV, BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ustavnopravne komisije Parlamenta Federacije BiH da hitno zatraži poništenje odluke o nezakonitom imenovanju novih članova uprave Javnog servisa Federacije BiH.

Istovremeno, ova dva udruženja pozivaju raniji UO, menadžment, Sindikat i sve uposlenike RTVFBiH da se suprotstave jučerašnjim odlukama i odbiju ih provesti u praksi, štiteći osnovne principe novinarske profesije i nezavisnosti javnog emitera.

“S obzirom na značaj i uticaj RTV Federacije BiH kao i ulogu drugih javnih medija u informiranju građana BiH, a imajući u vidu činjenicu da je prije izvjesnog vremena parlament BiH donio nezakonitu odluku o produženju davno isteklih mandata članovima UO BHRT, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ureda visokog predstavnika u BiH da hitno zaustavi derogiranje zakona o javnim medijskim servisima i otkloni svaku mogućnost političkih manipulacija javnim informiranjem građana BiH”, zaključuje se u saopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -