Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Loše navike maloljetnika: Slavonski klinci su najagresivniji, a mladi Dalmatinci voze bez dozvole

Must Read

Drogu su policajci pronašli kod 111 maloljetnika, a uhitili su prostitutke u dobi od 15, 16 i 17 godina

Državni zavod za statistiku objavio je podatke za prošlu godinu, prema kojima je maloljetnička “prekršajna delinkvencija” u značajnom padu. Prema podacima, 6007 maloljetnika prijavljeno je za prekršaje na nadležnim sudovima po cijeloj Hrvatskoj, a ta brojka predstavlja smanjenje od čak 26% u odnosu na 2010.

Neslavni rekordi

Neslavni rekorder po broju zabilježenih prekršaja kod maloljetnika je Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je okrivljeno čak 826 maloljetnika, a slijede je Osječko-baranjska sa 698 okrivljenih maloljetnika te puno mnogoljudniji Zagreb sa “svega” 409 okrvljenih maloljetnika za prekršaje.

Najviše maloljetnika okrivljeno je za prometne prekršaje. Najviše prometnih prekršaja počinili su maloljetnici iz Splitsko-dalmatinske županije, točnije okrivljeno je njih 557, a slijedi Osječko-baranjska sa 313 okrivljenih te Zadarska sa 224 okrivljena maloljetnika. Najviše maloljetnika policajci su uhvatili dok su se vozili bez vozačke dozvole, njih 1861. Od tog broja, njih čak 126 staro je samo 14 godina. Najviše mladih vozača, koji su sjedali za upravljače bez vozačkog ispita evibilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ukupno njih 354. U Zagrebu su bez vozačke dozvole zatečena 92 maloljetnika.

Nasilje u obitelji

Idući na listi prekršaja su oni protiv javnog reda i mira, a njih je ukupno 2460. U odnosu na 2010. godinu ta se brojka smanjila za 278, a pad prekršaja protiv javnog reda i mira bilježi se u posljednje tri godine. Najveći broj maloljetnika okrivljenih zbog prekršaja protiv javnog reda i mira evidentiran je u Osječko-baranjskoj županiji, točnije njih 340, a slijedi Splitsko-dalmatinska sa 206 okrivljenih maloljetnika te Zagreb s njih 192.

Najviše maloljetnika okrivljeno je zbog svađe, vike ili nepristojnog ponašanja, točnije njih 997. Velik je i broj maloljetnika koji su na sudovima okrivljeni zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, a radi se o brojci od njih 424. Najviše ih je u Osječko-baranjskoj županiji.

Što se, pak, tiče uličnih tučnjava, ukupno su 288 maloljetnika okrivljena za taj prekršaj, a zanimljivo je da su među njima čak 33 djevojke. Čak 25 maloljetnika starih svega 14 godina okrivljeni su za tučnjavu. Zabrinjava podatak da je čak pet maloljetnica uhvaćeno u prostituciji, a od toga su po dvije stare 15 i 16 godina, dok je među njima jedna 17-godišnjakinja. Sve one evidentirane su u Osječko-baranjskoj županiji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -