Published On: Sri, lip 27th, 2012

Trgovci, objasnite potrošačima zašto nema pojeftinjenja

Trgovci i proizvođači hrane i ostalih proizvoda široke potrošnje u BiH ovih dana potpuno ignoriraju činjenicu da cijene goriva konstantno padaju.

Ovog puta nema promptne reakcije kao u slučajevima rasta cijena goriva, kada, pod izlikom “skupljih ulaznih komponenti”, u maloprodaji rastu i ostale cijene.

S ovom konstatacijom slažu se i u Savezu udruženja potrošača BiH, iz kojeg su jučer pozvali distributere i trgovce da potrošačima barem objasne zašto nema pojeftinjenja.

Naime, kako je sada manje novca potrebno da bi proizvodi dospjeli do polica, potrošači upozoravaju da bi proizvođači, odnosno trgovci i distributeri, mogli ostvariti ekstraprofit.

– Naravno da bi cijene trebale biti niže, potrošači to očekuju. Očekujemo da cijene budu snižene barem na onaj način kako su i rasle, s rastom cijena energenata. Pozivamo proizvođače, odnosno distributere i trgovce, da se oglase, da kažu, ako ništa drugo, kojim su to proizvodima snizili cijene, jer to se na tržištu ne može primijetiti – kazala je za Dnevni avaz Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

Anton Jekauc, ekonomski analitičar i direktor Instituta za strateška ekonomska istraživanja, objašnjava da, kada padaju cijene sirove nafte i naftnih derivata, to ne prati adekvatno sniženje cijena ostalih proizvoda, jer udari na cijenu dolaze iz više pravaca.

– Najčešće država uzima za sebe radi “krpljenja” rupa u proračunu, a onda i poduzeća prebacuju u svoju dobit ono što bi trebalo pripasti stanovništvu, tj. kupcima. Mrvice na kraju dobivaju i kupci, ali ne u alikvotnom dijelu koliko bi cijene trebale stvarno padati – objasnio je Jekauc.

Dakle, zaključuje on, i ovog puta izostat će lančana reakcija sniženja cijena na tržištu po osnovu snižavanja cijena nafte na svjetskim burzama

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare