Assange traži garanciju Švedske da ga neće izručiti SAD-u

Osnivač Wikileaksa Julian Assange, koji zbog traženja političkog azila već tjedan dana boravi u veleposlanstvu južnoameričke države Ekvador, zahtijeva od Švedske da garantira njegovu sigurnost i da ga neće deportirati u SAD-u.

Nakon što je optužen za silovanje dvije žene u Švedskoj i dobio naređenje da se vrati u Englesku, Assange pokušava dobiti diplomatsku garanciju.

Assange je izjavio da je spreman suočiti se s optužbom za silovanje u Švedskoj, ali da se plaši da će Stockholm poslati tajne dokumente Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a o informacijama koje su objavljene na Wikileaksu.

Assange je u izjavi za magazin Sydney Morning Herald rekao da je davanje garancije Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Švedske veoma važno.

Također, u izjavi za BBC, Assange je rekao da se osjeća dobro i da je sretan na iskazanoj podršci javnosti, prenijela je agencija Anadolija.

Nadležni za ovaj slučaj u Ekvadoru objavili su da je zahtjev za Assangeov politički azil razmotren, a engleska policija je priopćila da će zbog kršenja uvjeta o uvjetnom otpuštanju Assange biti uhićenn ukoliko napusti veleposlanstvo Ekvadora.