Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Poruka iz Sarajeva: Univerzitet u Mostaru pred zatvaranjem; Izmirite dugovanja

Must Read

U Sarajevu je danas održana sjednica Zajednice Studentskih centara FBiH (ZSC FBiH) na kojoj je istaknuto da je probleme s kojima se suočavaju studentski centri i studenti moguće riješiti jedino jedinstvenim zakonom o studentskom standardu, potvrdio je za Fenu predsjedavajući ZSC FBiH Emir Kadrić.

Kadrić je pojasnio da uvođenje ovakvog zakona ne zahtijeva sredstva, odnosno, da studenti i studentski centri neće imati većih potraživanja od onih koje već imaju. “Cilj ovog zakona bio bi da se novac koji je s različitih nivoa namijenjen za studentski standard stavi na jedno mjesto”, pojasnio je.

Dodao je da se ugovorima regulira oblast sufinanciranja smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima, ali da ostaje neriješeno pitanje tko treba osigurati novac za adaptaciju, održavanje i obnavljanje objekata, te smatra da bi ovo pitanje također bilo riješeno jedinstvenim zakonom. “Ukoliko ne znaju kako to da urade, trebaju taj zakon prepisati od Republike Srpske jer je on u 99,99 posto primjenjiv i u FBiH”, rekao je Kadrić.

ZSC FBiH je s današnjeg skupa pozvao Vladu i nadležno ministrastvo Hercegovačko – neretvanske županije, čiji predstavnici ponovo nisu prisustvovali sjednici, da prihvate jedinstvene kriterije za bodovanje studenata jer postojeće odredbe pravilnika ove županije, smatra Kadrić, jesu diskriminirajuće i zadiru u ljudska prava.

“Uz ovaj zaključak primili smo i k znanju informaciju koja nas je frapirala. Naime, tajnik Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru nas je obavijestio o teškoj situaciji u ovoj obrazovnoj instituciji koja može rezultirati zatvaranjem Univerziteta i studentskog centra već u rujnu”, istaknuo je Kadrić.

Sukladno ovome, ZSC FBiH je sa sjednice uputio pismo svim općinama u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, županijskoj vladi i nadležnom ministarstvu da učine sve dodatne napore u iznalaženju sredstava za nastavak rada ove istaknute visokoobrazovne institucije.

Sudionicima u sufinanciranju smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima skrenuta je pažnja na dugovanja prema studentskim centrima, te da izmirivanje tih dugovanja uvjetuje izmirivanje dugovanja što ih studentski centri imaju prema dobavljačima. Kadrić pojašnjava da je Studentski centar u Sarajevu obaviješten od “Elektrodistribucije” da će, zbog dugovanja iz prethodnog perioda, u četvrtak isključiti struju domovima u Nedžarićima i Bjelavama.

“Već nekoliko dana smo u intenzivnom kontaktu s nadležnim u “Elektrodistribuciji” i nadam se da ćemo uspjeti pronaći rješenje za ovu neposrednu opasnost”, kazao je Kadrić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -