Srijeda, 24 travnja, 2024

SDP izbacuje županije iz svih procesa vezanih uz EU

Must Read

Vijeće ministara BiH jučer je razmatralo i nije usvojilo prijedlog odluke o dopunama odluke o uspostavljanju radnih skupina za europske integracije. Očekivalo se kako će Vijeće ministara imenovati šesti ciklus podobora, tijela koje zajedno s predstavnicima EU-a analizira stanje i napredak u BiH, ali svi ministri iz SDP-a su glasovali protiv ove odluke jer je bilo predloženo, sukladno zakonima i ustavnim rješenjima, da se konačno u ova tijela imenuju i predstavnici županija.

– Na glasovanju su tri ministra iz SDP-a bila protiv ove odluke, dok su predstavnici Hrvata i Srba podržali ovu odluku – rekli su nam naši sugovornici iz Vijeća ministara. Analizom prijašnjeg rada spomenutih odbora je zaključeno kako su u radu sudjelovali samo predstavnici s državne i entitetske razine. – Županije su u cijelosti izbačene iz ovih procesa i zbog toga smo imali situaciju da se pred sugovornicima iz Europske unije prezentiraju potpuno netočna izvješća o stanju na županijskoj razini. Većina u Vijeću ministara sada zahtijeva da se županije vrate u proces, ali je očito kako SDP-u ta opcija ne odgovara – istaknuli su naši sugovornici.

180 članova

Inače, u radnim skupinama i pododborima radi oko 180 članova, a zadnje analize su pokazale kako je u njihovom sastavu samo 10 posto Hrvata. – Problem nije samo u Vijeću ministara nego i u Direkciji za europske integracije. U mnogim slučajevima pojedina ministarstva su doslovno otimala dužnosti i obveze članovima radnih skupina i imenovala ljude u ministarstvima za koordinaciju s Direkcijom za europske integracije. Nažalost, Direkcija je to prihvaćala i stvoreni su paralelizmi. Sada se sve pokušava vratiti u zakonske i ustavne okvire, ali očito je kako to nekima nije interes – zaključili su naši sugovornici. I ova događanja u Vijeću ministara su dokaz kako pojedine struje u BiH konstantno rade na unitarizaciji, odnosno, centralizaciji države. Županije već godinama prosvjeduju o maćehinskom odnosu federalne vlasti prema njima, a sada se pokazalo kako ni državna razina nema drugačiji stav. Svi pokušaji hrvatskih predstavnika da u procese, sukladno zakonu, uključe i županije nailaze na jaki otpor bošnjačkih stranaka, u prvom redu SDP-a. Očekuje se kako će ova tema uskoro biti predmet razgovora članova Vijeća ministara, a hrvatska strana će tražiti da se ovoga puta zakon ispoštuje.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x