Published On: Čet, ruj 3rd, 2020

SDA oštro osudila napad na Bošnjake u Pljevljima i četničke provokacije u Crnoj Gori

Stranka demokratske akcije oštro osuđuje napade na Bošnjake u Pljevljima i četničke provokacije kojima svjedoče Bošnjaci, kao i drugi manjinski narodi širom Crne Gore posljednjih dana, saopćeno je danas iz ove stranke.

”S velikom zabrinutošću pratimo izljeve mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije koje na ulicama crnogorskih gradova ispoljavaju pristalice velikosrpskih političkih stranaka, a čija su meta prevashodno Bošnjaci.

Slike koje gledamo i poruke koje slušamo, neodoljivo nas podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća i velika su opomena za ono što bi moglo uslijediti ukoliko velikosrpska ideologija, uz pomoć drugih oporbenih stranaka, uspije zavladati Crnom Gorom.

Na prijetnje „novom Srebrenicom“ u Pljevljima ne smije nitko ostati ravnodušan, niti se takve prijetnje, u ovakvom društvenom ambijentu kakav je nastao u Crnoj Gori nakon proteklih izbora, smiju ignorirati.

Institucije države Crne Gore moraju zaštititi Bošnjake u Pljevljima i hitno identificirati nasilnike, jer je potpuno nedopustivo da oni budu prepušteni na milost i nemilost četničkim ekstremistima.

Također, politički lideri u Crnoj Gori moraju nedvosmisleno osuditi ovakve napade, a vidjeli smo da su to zasad uradili samo predsjednik Milo Đukanović i Bošnjačka stranka, dok ostali uporno izjednačavaju žrtve i nasilnike, pozivajući „sve strane“ na suzdržanost, čime namjerno zamagljuju situaciju i ohrabruju nasilje.

Posebnu odgovornost snose političari Bošnjaci i Albanci bez čijih ruku se ne može ustoličiti ostrašćena nacionalistička vlast koja je svoje lice pokazala u Pljevljima. Tko s đavolom tikve sadi mora biti svjestan da izlaže i sebe i vlastiti narod đavolskom scenariju koji smo iskusili u bliskoj prošlosti”, priopćeno je iz SDA.

Podsjetimo pristalice oporbenih stranaka u Crnoj Gori patolirale su i sinoć u kolonama automobila, ali i marširanjem gradom s uzvicima: ‘Turci, selite se odavde, neće vas više biti”.

Na jednom od objekata u Pljevljima u Crnoj Gori tijekom noći ispisani su grafiti “Selite se Turci” i četiri “S”, dok su stakla na vratima prostorija Islamske zajednice razbijena./HMS/