Published On: Čet, ruj 3rd, 2020

TEGELTIJA: Dogovoreno otvaranje granica za sve strane državljane pod uvjetom…

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je da je na današnjem sastanku s premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH (FBiH) Fadilom Novalićem usuglašeno da se granice BiH otvore za sve strane državljane koji do sada nisu mogli ući u zemlju, pod uvjetom da imaju negativan test na virus korona koji nije stariji od 48 sata.

“Na taj način BiH je stvorila jednake uvjete za sve drževe u svijetu, izuzev naših neposrednih susjeda, koji i dalje imaju povlašten položaj kada je riječ o ulasku u BiH”, rekao je Tegeltija novinarima nakon sastanka.

On je dodao da će vlade entiteta sa svojim zdravstvenim sektorima ove odluke potvrditi na svojim sjednicama.

“Nakon toga ćemo i mi na Vijeću ministara formalno usvojiti ovu odluku. To će biti u veoma kratkom vremenskom razdoblju”, kazao je Tegeltija.

Kada je riječ o razgovorima s međunarodnim financijskim institucijama, Tegeltija je rekao da je donesena odluka da se otvori proces pregovora s MMF-om, koji je bio blokiran prvenstveno zbog pandemije.

“Očekujemo da misija MMF-a u listopadu bude u BiH. Smatramo da nam je poslije toga dovoljno dva mjeseca da usuglasimo novi aranžman s MMF-om, koji je duže vrijeme blokiran”, rekao je Tegeltija./Srna/HMS/