Subota, 13 srpnja, 2024

Sarajlilić(SDA): Očito da je Lagumdžija dao neke koncesije Dodiku

Must Read

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Asim Sarajlić izjavio je danas novinarima da je indikativno ono što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PBiH Milorad Živković rekao u obrazloženju odluke SNSD-a da povuče svoju inicijativu za razrješenje ministra vanjskih poslova BiH Zalatka Lagumdžije sa dnevnog reda sjednice ZD.

– Indikativno je jer je rekao da je pitanje interesa i pitanje određivanja partnera u vlasti. Očito ćemo saznati u narednom  periodu šta je to još Lagumdžija dao na uštrb države i uštrb svih građana BiH kako bi zadovoljnio oba partnera iz RS-a da danas glasujju o tome da ne bude njegova smjena na dnevnom redu, kazao je Sarajlić.

Dodao je da smatra kako je Lagumdžija “koji je kreator političkog kaosa u postizbornoj BiH”, bez obzira na današnju sjednicu, kažnjen na lokalnim izborima od strane građana, a kažnjen je i odlaskom Željka Komšića iz vrha te stranke.

– Ne znam kakve koncesije da bude pravio prema Dodiku i Bosiću, mi ćemo imati snažan front uz SDA da branimo pozicije države BiH i da vodimo državu naprijed, kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, jučer su smijenjeni ministri koji su najviše postigli na euroatlanskom putu: Sadik Ahmetović od bezviznog režima pa nadalje, a ministar Ibrahimović je  nastavio reforme u prosesu približavanja NATO-u.

– A danas sa dnevnog reda skidamo inicijativu za razrješenje ministra za kojega i nevladin sektor i svi mediji kažu da vrlo nedogovorno obnaša svoju funkciju. Očito je da Lagumdžija je dao određene koncesije Dodiku, a koje vidjet ćemo, kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, objelodanit će se vrlo brzo i razlozi zbog čega danas Dodik povlači inicijativu o smjeni Lagumdžije.

– Iza toga sigurno stoje neki krupni razlozi, i finasijski i ekonomski, a bojim se i po državu neki puno opasniji. Ali SDA čvrsto stoji na svojim pozicijama. Mi nismo sami u ovom parlamentu. Mi ćemo se nastaviti boriti demokratskim sredstvima da sačuvamo dostignuti nivo izgradnje države BiH, kazao je Sarajlić.

Očito, dodao je on, da se okupila jedna interesna grupa lidera kojoj SDA ni Sulejman Tihić ne mogu pripadati po svom habitusu.

Sarajlić je kazao da inicijativa SDA o smjeni Denisa Bećirovića s pozicije člana Kolegija Doma ostaje na dnevnom redu.

– Danas se u drugom krugu o njoj izjašnjavamo, ali očito su neke nove snage na sceni i vidjet ćemo sam ishod glasanja. Ukoliko je Lagumdžija odlučio da pored sebe sačuva i Bećirovića vidjet ćemo da li cijena koju je platio Dodiku podrazumijeva i Bećirovića, kazao je Sarajlić. (Dnevnik.ba/Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -