Published On: Uto, lis 23rd, 2012

DOBRO JUTRO ICG: Budimir i vlast izabrani kršenjem Ustava F BiH

Međunarodna krizna skupina (ICG) je u posljednjem izvješću objavljenom o situaciji u Bosni i Hercegovini navela nekoliko preporuka koje bi mogle biti od pomoći za donošenje odluke, kako institucijama vlasti u ovoj zemlji, jednako kao i visokom predstavniku međunarodne uprave u BiH Valentinu Inzku kako bi se konačno uspostavila legalna vlast sukladno rezultatima izbora, piše današnji Večernji list.

 

U dijelu izvješća ICG-a u kojem se govori o načinu izbora izvršne vlasti u Federaciji BiH ističe se kako je međunarodna uprava pogriješila te da je potvrdom izbora nelegalnih dužnosnika poduzela korake na štetu Hrvata i prouzročila ozbiljnu krizu.

Loša procjena OHR-a

“Loše procijenjena odluka OHR-a iz 2011. kojom su suspendirali odluku državnog Središnjeg izbornog povjerenstva dopustila je da ilegalno izabrani dužnosnik (nap. a. Živko Budimir) zauzme poziciju i imenuje vladu isključujući glavne hrvatske stranke”, stoji u izvješću ICG-a. SIP je osporio odluku Parlamenta Federacije BiH koji je ilegalno, kršeći Ustav ovoga entiteta najprije nasilno za predsjednika Federacije BiH izabrao Živka Budimira i dvoje zamjenika Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića.

 

Državno Središnje izborno povjerenstvo (SIP) objasnilo je da se bez svih izaslanika u Dom naroda ne može izabrati izvršna vlast. Takvu odluku je pregazila najprije vlast političke platforme kojoj su okosnica bili SDP i SDA uz svesrdnu potporu OHR-a, ali i vodećih svjetskih administracija čiji su veleposlanici sjedili na spornim sjednicama Doma naroda. Kada je pak Središnje izborno povjerenstvo ocijenilo da je tako izabrana vlast nelegalna, na scenu je stupio visoki predstavnik Valentin Inzko te je umjesto kazne za kršenje Ustava, nagradio platformaše osporavajući odluke službenih institucija BiH.

Dvotrećinska većina

“Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo odluku da FBiH Dom naroda nije pravilno uspostavljen i poništio izbore entitetskog predsjednika i njegovih zamjenika; kao reakciju na to visoki predstavnik Valentin Inzko je suspendirao odluku Izbornog povjerenstva, dopuštajući osporenom predsjedniku i zakonodavstvu da imenuju vladu, što je isključilo obje vodeće hrvatske stranke, HDZ i HDZ 1990.”, objašnjava ICG.

 

Ova ugledna međunarodna nevladina organizacija upozorava kako Budimira može ukloniti samo Ustavni sud FBiH na osnovi zahtjeva za smjenom podnesenog od dvije trećine potpore u Parlamentu Federacije BiH, što je proces koji će se sada snažnije otvoriti nakon jučerašnje odluke o isključenju SDA iz vlasti s državne razine. Ovaj proces je zakočen zbog predizborne kampanje, ali i složenih procedura. (Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare