Published On: Pet, lis. 19th, 2018

SARAJEVSKA ŽUPANIJA Naša stranka, SDP i DF dogovorile vlast bez SDA

U sjedištu Naše stranke u Sarajevu završen je sastanak predstavnika Naše stranke, u ulozi domaćina, te Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) o formiranju postizborne koalicije na nivou Sarajevske županije (Kantona Sarajevo).

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da postoji inicijalno shvaćanje važnosti procesa u koji kreću, a to je formiranje vlade u KS-u, piše Fena.

“Sve ove političke stranke su izrazile želju da u KS-u pokušaju formirati vladu koja će imati snažan blok građansko-lijevo orijentiranih opcija i ovo je velika prilika da pokažemo da se rodila nova vrsta politike”, poručio je Kojović novinarima uoči sastanka.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je ovo početak nečega što je trebalo i ranije uraditi, ocjenjujući da je vrlo važno ući u ove razgovore iskreno te da su svi izrazili opredjeljenje potisnuti osobne animozitete.

“Važno je da ovdje pokažemo da se može dogovarati i vlast praviti na osnovu programa, zajedničkih opredjeljenja i ono što želimo za sve građana. Počinjemo od Sarajeva, ali se nadamo da će to biti poticaji za nastup na višim nivoima”, dodao je Nikšić.

Generalni tajnik DF-a Zlatko Miletić istakao je da su izborni rezultati dokaz da demokratska BiH postoji i da trebaju dokazati građanima da im glas nisu dali uzalud.

Sastanak je ideja za formiranje vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na nedavnim Općim izborima u Bosni i Hercegovini osvojila najviše glasova birača za taj nivo vlasti.

Za naredni tjedan planiran je idući sastanak na koji će poziv dobiti svi politički subjekti koji su prešli izborni prag izuzev Stranke demokratske akcije (SDA) i Bosanske stranke (BOSS).

Prema preliminarnim rezultatima, Stranka demokratske akcije (SDA) ima najviše osvojenih glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo – 52.675 glasova ili 24,64 posto. Iza slijede Narod i Pravda sa 29.462 glasa ili 13,78 posto, Naša stranka sa 27.905 glasova ili 13,05, SDP BiH sa 21.795 glasova ili 10,19, te SBB BiH sa 19.963 glasa ili 9,34 posto glasova. Demokratska fronta osvojila je 13.153 glasa ili 6,15 posto glasova, Nezavisna bosanskohercegovačka lista sa 10.384 glasa ili 4,86 te BOSS – Mirnes Ajanović sa 7.896 glasova ili 3,69 posto./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer