Published On: Ned, srp 10th, 2016

SALKIĆ: Srbija se sve intenzivnije mješa u unutarnje odnose u BiH

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, pozvao je danas srpske političare u Beogradu i Banjoj Luci da priznaju i osude genocid počinjen 11. srpnja1995. godine u regiji Srebrenica.

Kazao je da negiranje genocida ne vodi ka pomirenju i stabilnosti na Balkanu te da isključivo doprinosi “zločinačkoj ideologiji, koja je, nažalost, ostala živjeti na ovim prostorima“.

– Tribunal za ratne zločine u Den Haagu dokazao je i presudio genocid u Srebrenici, jasno imenujući počinitelje i odgovorne. Presudom je osim institucija, Vojske i MUP-a Republike Srpske, utvrđena i odgovornost Srbije zato što nije spriječila genocid. Mnogi visoki dužnosnici RS-a osuđeni su ili optuženi. Međutim, do danas srpski političari u Beogradu i Banjoj Luci nisu priznali genocid – naprotiv, svakodnevno ga negiraju – naveo je Salkić.

S obzirom na to da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prošle godine boravio u Srebrenici, zajedno sa srpskim političarima iz Banje Luke, gdje su imali priliku, navodi entitetski potpredsjednik, vidjeti razmjere genocida, poziva srpske političare u Beogradu i Banjoj Luci, da u povodu 21. godišnjice priznaju i osude genocid u Srebrenici.

Srbija je, dodaje, prošle godine izdvojila značajna sredstva za obnovu Srebrenice.

Međutim, premijer Vučić i svi drugi moraju znati, naglašava, da se obnova Srebrenice može dogoditi jedino ako dođe do pomirenja i stvaranja povjerenja među Srbima i Bošnjacima na ovom prostoru, te da to ne može učiniti nekoliko milijuna donacija.

-Povjerenja nema sve dok Beograd i Banja Luka ne priznaju i ne osude genocid. Umjesto iskrenoga pristupa Beograda, svjedoci smo sve intenzivnijeg miješanja u unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini, te pružanja podrške Miloradu Dodiku s ciljem destabilizacije naše zemlje. Gotovo nijedno unutarnje pitanje u BiH ne rješava se bez uključivanja Srbije. Radikalna politika koju provodi Milorad Dodik dobija podršku upravo od srbijanskog rukovodstva, a odnedavno je, nakon povratka iz Beograda, preko noći radikaliziran politički kurs člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića- navodi Salkić.

Srebrenica je, smatra, posljednja dva desetljeća bila kamen spoticanja u bošnjačko-srpskim odnosima.

-Priznanjem i iskrenom osudom genocida od srpskih političara Srebrenica bi mogla postati točka spajanja, suradnje i razumijevanja – kazao je potpredsjednik RS./Fena/HMS/