Published On: Tue, Nov 26th, 2013

SAD odustaju od tužbe protiv Assangea

U ministarstvu pravosuđa Sjedinjenih Država shvatili su da neće moći tužiti Julianne Assangea a da isto ne učine i s američkim novinarskim organizacijama i novinarima.

Američko ministarstvo pravosuđa je na pragu odluke da neće tužiti osnivača WikiLeaksa za objavu povjerljivih dokumenata, prenosi “Washington Post”. Američki službenici tvrde da su u ministarstvu pravosuđa shvatili da neće moći tužiti Assangea, a da isto ne naprave is američkim novinarskim organizacijama i novinarima.

Dva službenika su rekla da formalna odluka još nije donesena, no naglasili su da je mala vjerojatnost da će Assange biti procesuiran, osim ako ne bude umiješan u neko drugo kazneno djelo. Stvar je u tome da Assange nije kriv za “curenje” povjerljivih dokumenata – on ih je samo objavljivao, kao i novinari.

“A ako nećete tužiti novinare za objavu povjerljivih informacija, što ministarstvo neće činiti, nema načina na koji bismo mogli tužiti Assangea”, rekao je bivši glasnogovornik ministarstva pravosuđa Matthew Miller, prenosi Dnevnik.hr.