Published On: Tue, Nov 26th, 2013

Mostar se ne da prevariti: 5 nije trećina od 17

Na više lokacija u glavnom gradu Hercegovine jutros su osvanuli nepotpisani plakati s matematičkim zapisom koji pokazuje kako 5 nije jednako 17 podijeljeno s 3.

Nije poznato tko je postavio transparente, ali se u javnosti Hrvata u BiH parola kako “pet nije trećina od sedamnaest” često koristi kao dokaz prijevare prilikom formiranja vlasti u FBiH 2011. godine.

Na izvanrednim sjednicama Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH 17. ožujka 2011. godine, zastupnici i izaslanici SDP-a i SDA, uz potporu HSP-a BiH i Narodne stranke “Radom za boljitak”, izabrali su predsjednika i dvoje zamjenika, a zatim i Vladu FBiH.

Za imenovanja je, po federalnom Ustavu, potrebna trećina u svakom klubu u Domu naroda koji broje po 17 članova. U ožujku 2011. izabrana je vlast u kojoj nije bilo dva HDZ-a, iako Klub Hrvata još nije bio popunjen, već je u njemu bilo pet izaslanika koji su podržali aktualnu vlast.

Međunarodna zajednica predvođena Valentinom Inzkom pomogla takovo suspendirajući izborni zakon.

Sve te odluke osporilo je, sukladno Izbornome zakonu i Ustavu Federacije i Bosne i Hercegovine, jedino mjerodavno tijelo – Središnje izborno povjerenstvo, no na kraju je presudio Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dajući prednost SDP-ovoj koaliciji, iako nije bio izabran dovoljan broj Hrvata u Domu naroda. Međunarodna uprava i platformaši uporno lagali kako je pet “ustavna trećina” od sedamnaest zastupnika. Ovaj događaj prouzročio je najveću političku krizu od potpisivanja Daytona.

R.I. / Dnevnik.ba